Skip to content

Vesterbro – et annerledes og sjarmerende København

I København peker vi nesen vekk fra de tradisjonelle turiststedene.

Fra Axel Hotel Guldsmeden vil vi vanligvis gå i retning Tivoli og Strøget, for i motsatt retning finner vi området Istedgate og Vesterbro. Det er vel ikke kjent å være et typisk familiested, men de siste årene har det skjedd store endringer i bydelen.

Jo da, fremdeles bør man avlede oppmerksomheten vekk fra visse butikker …  men ellers er det blitt et område fullt av sjarme og har definitivt en slags Grünerløkka-stemning. I København er det for tiden det hippeste!

Vi oppdager Kjøttbyen (Kødbyen) for første gang og spiser lunsj på en kul italiensk restaurant med fantastisk god pizza, Mother. Vi blir anbefalt dette som et bra sted, men da vi rusler dit blir jeg usikker.

Fasaden ligner en nedlagt bilbutikk, men når vi åpner de tunge, røde fløyelsgardinene og kommer inn i det store lokalet, kommer det ord som ”WOW” og ”KULT” fra barna, noe jeg absolutt  kan si meg enig i.

Interiøret er minimalistisk, med gøyale detaljer som røde lamper. I tillegg er det brukt innslag av tre, blant annet i møblene, lysestaker, en fondvegg av ved og knagger festet til en bjørkegren. Gulvet er av pusset betong, fra den gang lokalet var et slakteri.

Det er et yndet sted for de som skal oppleve Københavns uteliv, men for oss med tre barn, er det deilig og fredlig å spise lunsj på en tirsdag. Og glad er jeg for at det, når toåringen bestemmer seg for å blåse eplejuice med sugerør, eller løpe frem og tilbake på betonggulvet.

Den italienske kokken David Biffani – forøvrig et fint etternavn når man er kokk –  har tidligere drevet trattoria (ikke fult så avansert mat som på en restaurant) i Roma. Mother drives med italiensk ånd – her er vedfyrt ovn til steking, importerte italienske pølser og surdeig i pizzbunnen. Biffani sier “For det først gir surdeigen en mere intens smak, som gjør at folk slutter å legge igjen skorpene. For det andre er en pizza på surdeig lettere å fordøye. Du blir mett, men etter en halv time er du klar til å danse”.

Kanskje er det derfor Gustav blir så energisk?

Blir du inspirert av disse bildene, bør du vite at det ikke er bare danskene som kan god design. En liten digresjon – men jeg kjenner én som puster dem i nakken! Se på de rørende vakre stubbene Cathrine Glende lager av trær fra barndomsgården Krosser. De er tørket, pusset, klappet på med kjærlig hånd, pusset igjen og igjen – før de til slutt er malt hjemme på stuegulvet. Alle stubbene er nummerert og ingen er helt like – hver og en er et lite kunstverk.

Jeg vet hva som står øverst på min ønskeliste til jul …

Det man ikke rekker å gjøre før tur, får man gjøre underveis – etter en god lunsj vil far til barberer! Det er blitt en god reisetradisjon i vår familie. Hvis dere mangler noen tradisjoner, er dette en ganske hyggelig en. Vi ble tipset om at det var flere salonger i Istedgate, og guttene sparkesyklet i forveien for å finne en Barber Pole, som gjerne er utstilt i vinduet eller festet til utsiden av salongen.

Nå skal det sies at her ble ikke barbert med kniv, men barbermaskin. Vi betalte 230 kr for hårklipp av far og sønn pluss barbering av far, hos to vennlige herrer i Istedgate 53.

Det er mange spennende butikker og kafeer i området, dessuten en kjempefin lekepark for barn i alle aldre. Fra frisøren gå opp til neste veikryss og ta til høyre. Vel, ta først til venstre i Skydebanegate nr. 4 og kjøp med en kopp kaffe fra Sort Kaffe & Vinyl, deretter kan dere gå over veien og mot en formidabel mur med tårn. Gå gjennom porten og det vil åpenbares et lite eldorado for barn.

Her er alt – sandkasser, husker, trehjulsykler, sklier og klatrestativer.

Nyfrisert og fornøyd med eldstesønnen som sjåfør. Jeg sa at lekeparken var for barn i alle aldre …

Når vi er på tur, finner vi alltid en lekeplass! Det gir oss foreldre muligheten til å slappe litt av, mens barna kan leke og ha det gøy uten at det koster noe. Å sitte på en benk i en lekepark, med en kopp kaffe og lukke ørene for all lyd – kan utrolig nok være vel så hyggelig sammenlignet med kafé besøk og tre barn.

Vestebro er en anneledes og hyggelig bydel i København. ReiseMedBarn anbefaler også gatene paralellt med Halmtorvet (Kødbyen) og Istedgate, nemlig Vestebrogade og Gammel Kongevej som grenser mot bydelen Frederiksberg. Der finner dere blant annet spennende og litt annerledes interiørbutikker som DetMondæneSkur, mindre klesbutikker og sjarmerende spisesteder – Café Granola. Det er en nydelig kafé med 30 talls interiør, mye sjarm og god mat. Havregrynsgrøt til barna om de vil …

Reiser dere en førjulstur til København, gi Vesterbro en sjanse til å vise seg frem.

God tur!

 

(foto: Mette Skaland)

2 Comments Post a comment
 1. Heidi #

  Den lekeplassen så helt topp ut Mette! Takk for tipset, dit har jeg lyst å ta med ungene (og kaffekoppen) neste gang vi reiser til Danmark!

  December 22, 2012
  • Mette #

   Hei Heidi 🙂
   Så bra! Ja, det er en super lekeplass, der mor og far kan lene seg tilbake og drikke en god kopp kaffe, ha den gode samtalen, nyte “freden” og hverandre … det er helt absurd egentlig, men slik er det blitt etter at vi ble foreldre 😉
   Det er en tid for alt. Nå er det dette som gjelder, om noen år er det noe annet.
   Ha en fin romjul! 🙂
   Mette

   December 27, 2012

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS