Skip to content

Tilbake til Sør Afrika

– Hvis jeg lukker øynene og tenker på Sør Afrika, kan jeg nesten “kjenne” den varme, fløyelsmyke og behagelig vinden mot huden. Den gode følelsen, sammen med de nydelige fargene som oppstår i brytningen mellom soloppgang og solnedgang, samt lydene av det rike fuglelivet, blir for meg harmonisk og godt. Sør Afrika er et deilig sted å være, forteller Christin.

– Jeg skal prøve å beskrive Sør Afrika for dere, slik jeg kjenner landet. Vi bodde der da barna var mindre, Hanna var 5 år og tvillingene Mats og Pia var 2 år. Den gang var de så små at de husker lite, eller ingen ting fra oppholdet. Derfor ville vi reise tilbake, slik at barna kunne bli kjent med det landet de har bodd i, sier Christin.

– Jeg kan vel innrømme at jeg på forhånd hadde bestemt meg for hvor bekymret jeg kunne tillate meg å være, eller aller helst – ikke være, ler Christin. Det er jo flere ting man kan bekymre seg for i Sør Afrika. Det er et land med store kontraster mellom fattige og rik, noe som er problematisk. Det å forstå et annet lands trafikkregler tar også litt tid, derfor må man passe godt på barna. Fortau eksisterer omtrent ikke, man vandrer langs veien eller man kjører bil. Det er mange høye gjerder og sikkerhetslåser på porter og dører, men det blir man vant med. Noen advarer mot å gå i sentrum av byen, men vi bestemte at det var innenfor vår komfort sone av bekymring, forteller Christin med glimt i øyet.

– Før vi nå reiste tilbake snakket vi mye om Sør Afrika til våre barn. De fikk også delta i planleggingen. Det har vi god erfaring med fra tidligere, barna får et slags eierskap til turen og blir mer deltakende.

De er nå blitt 12 og 15 år gamle og eier hver sin mobil. Spill og sms’er kan ta mye tid i hverdagen, derfor gjorde vi en avtale med våre barn, at hvis de skulle bruke mobilen på turen, måtte de betale selv. Dermed valgte de yngste å legge igjen mobilen hjemme og den eldste å bruke den minimalt. Vi ville være sammen med barna våre uten forstyrrelser, og de som har tenåringsbarn forstår hvor mye tid som går bort på Facebook og liknende aktiviteter. Det fungerte så bra! Vi fikk tid til å snakke sammen og bli kjent med hverandre igjen – på en god måte, forteller Christin.

– Vi skulle ut i naturen og på safari. Jeg er ikke redd for insekter, men kan jo fortelle at her bor noen virkelig store edderkopper. I tillegg opplevde min mor, da vi var på safari første gang, å få øyekontakt med en Sort Mamba (Afrikas største giftige slange) mens hun lå og hvilte. Den løftet seg opp fra gulvet ved fotenden av sengen, forteller Christin og grøsser.

– Min mor klarte å smyge seg forsiktig ut av sengen, mens hun fortsatt hadde øyekontakt med slangen. Hun gikk baklengs mot døren, og skrek først da hun kom ut og hadde lukket døren etter seg. Det gikk heldigvis bra og hun slapp unna med skrekken!

– Sør Afrika er et vakkert land som på mange måter minner litt om Norge – med vann, fjell og jorder. Der er fire årstider som her hjemme, men fordi Sør Afrika er på den sydlige halvkule, er det omvendt fra Norge. Når det er vinter her, er det sommer der. Vi reiste i kalde februar og da var det nydelig sommervarme i Sør Afrika. Det som selvfølgelig er litt annerledes, er at sommeren varer lenger enn den norske sommeren. I tillegg kan det være store temperaturforskjeller innenfor samme døgn. En deilig høstdag kan vise pluss 20 ℃, men om natten kan den synke til minus 5 ℃, forteller Christin. Trærne feller løv og snø kan ligge på bakken. Sør Afrika er et stor land og det tar ca. 3 timer med fly fra nord til sør, omtrent som i Norge.

Første stopp er Pretoria, som er den administrative hovedstaden i Sør Afrika, og en by med ca. 1 million innbyggere. Det er en stor by sammenlignet med Oslo som har omtrent 600 000 innbyggere, men liten sammenlignet med London som har ca. 8 millioner innbyggere. Pretoria ligger inne i landet og er ingen badeby, men kan friste med flotte parkanlegg, universiteter og nærhet til flere naturreservater. Byen gir et ryddig og rent inntrykk. I motsetning til Cape Town som har et pulserende uteliv med flere turister, er Pretoria relativt “laid back”.

 

Over alt kan man få kjøpt kunsthåndverk som er laget av perler, alt fra store skulpturer av dyr, til små nøkkelringer. Kunsten produseres lokalt.

 

Med fly fra Gardemoen via Istanbul (som vi gjorde) eller en annen by i Europa, tar det ca 14-15 timer i flytid. Det er ingen tidsforskjell.

– Vi har bestilt overnatting i et Guest House fra 1904, et stort ærverdig hus med nydelig hage. Huset ble kjøpt opp av et ektepar på 90-tallet og de har pusset det opp til et gjestfritt og sjarmerende sted, med fem rom til utleie, forteller Christin.

– Det hyggelige ekteparet gjør at oppholdet blir noe mer personlig enn å bo på et hotell. Akkurat passe hjemmekoselig, synes Christin, og forteller at frokostene er fantastiske, med nyoppskåret lokal frukt, deilig hjemmelaget müsli med yogurt, og de mest herlige varianter av egg m/bacon. Husfruen smetter innom froskostbordet flere ganger for å snakke om løst og fast.

– Vi ønsker å ta med barna på safari, og har booket 2 overnattinger på Morokolo Game Lodge i Pilansberg nasjonalpark (trykk på linken, og se den fornøyelige Close Escape. Vi heier på Empalaen!). Det er 2 ½ times kjøretur gjennom hovedstaden og ut på landsbygda.

Landskapet man kjører gjennom, består av busker og lave trær. For det meste Akasietrær og et tre som på folkemunne blir kalt stinktre og som lukter forferdelig vondt! Det er en grei måte å ordne det på – det er ingen som vil spise noe som lukter vondt! Derfor vokser treet i fred for alle sultne dyr, forteller Christin.

Det er mye å se fra bilen, barna sitter stille og tar til seg alle inntrykkene. Mats har fått låne kamera og fotograferer alt han ser. Langs landeveien er mye liv, for uten fortau går man på veien. Det er jo naturlig å velge den enkleste veien når man skal forflytte seg fra et sted til et annet. Og man har to valg – enten gjennom kratt og ulendt terreng, med en løve i ny og ne, eller langs en asfaltert vei med mye trafik. Mange velger bilveien …

De fleste som bor på landsbygda er fattige, og en kombinasjon av dårlige boforhold og den sterke varmen, foregår mye utendørs. Det lages mat, noen leker, kvinner vasker klær og det spilles fotball. Det er viktig å fortelle barna om alt som er annerledes, før man reiser til dette fantastiske landet. Det kan fort bli mange inntrykk å fordøye.

 

Følg med videre, for snart skal vi på safari! På gjensyn!

Hilsen Christin

Har du vært i Sør Afrika? Fortell gjerne om dine opplevelser i kommentarfeltet.

Osborne Guest House | www.osborneguesthouse.com

Morokolo Game Lodge |  www.morokolo.com

 

(foto: Christin og Paal)

2 Comments Post a comment
 1. Anita #

  Wow ! Dette så spennende ut 🙂

  Har surfet litt nå og lurer på hvilke byer det kan være greit å reise til. Både Pretoria og Johannesburg ligger jo ikke så langt fra denne nationalparken… Men kanskje man burde se flere byer når man først drar så langt 😉

  Venter spent på fortsettelsen og gleder meg til safari 😉

  May 9, 2012
  • Mette #

   Hei Anita

   Takk for hyggelig kommentar! 🙂

   Hvis man først reiser så langt, tror jeg det er lurt å legge flere steder inn i programmet. Det er som du skriver en lang reise, og det er ikke helt billig å fly dit. Jeg vil etterhvert skrive mer om Sør Afrika, da en familie jeg kjenner skal flytte dit for et halvt år.
   Det er flott ved kysten også!
   Det kommer flere historier fra Sør Afrika – følg med i fortsettelsen.

   Vennlig hilsen Mette

   May 15, 2012

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS