Skip to content

Sykkeltur blant ville dyr – i Danmark

Med ferskt brød fra bakeren og litt annet småtteri fra butikken, er vi veldig klare for sykkeltur og piknik, blant dåhjort, kronhjort og sikahjort på den danske savannen rett nord for København. Eremitagesletten er navnet – eller Eremitagen, Dyrehaven, Jægersborg Dyrehave, Bakken og Dyrehavsbakken – det går helt i surr for meg, men kjært barn har mange navn.

Vi er på biltur med sykler hengende i sykkelstativet, og parkerer ved Strandmøllekroen, på sjøsiden av sletten.  Det er ikke det enkleste stedet å starte turen, man må over en trafikkert vei og sykle litt på kryss og tvers for å finne porten til Dyrehaven. Men, vi parkerer ved kroen, rett og slett fordi noen har anbefalt oss å spise der. Restauranten langs Strandveien serverer meget god lokal mat etter danske oppskrifter – mmm! Etter en lang dag på sykkeltur, er det så godt å ha noe å glede seg til …

Dyrehaven er et inngjerdet område, med 13 røde og majestetiske inngangsporter fordelt rundt hele parken. Landskapet er fredet og noen av de virkelig store og gamle trærne, stammer fra 1700 tallet. Trærne felles bare om de er til fare for folk og fe. De fjernes ikke, men får ligge til de blir jord. Det er en del av det naturlige kretsløpet, og er med på å prege naturen.

Alle dyrene er også med på å forme landskapet, da de store trekronene er helt vannrette i underkant. De spiser det de får tak i av blader.

Når man har syklet en stund gjennom tett skog av eik, bøk og kastanjetrær, åpner landskapet seg og man ser sletter som strekker seg langt avgårde. Og oppe på en liten høyde, står Eremitageslottet som en bauta (en eremitage betyr i ensomhet). Det er opprinnelig et jaktslott, der kongen kom med sine utvalgte. De jaktet ute på slettene, for så å tilberede store middager på slottet, uten tjenere – altså “i ensomhet”. Inne i Dyrehaven går det fast ca. 2000 hjortedyr, og stammen holdes nede ved at det jaktes hver høst. I våre dager er det nok ikke kongen som tar seg av den jobben.

Vi sykler til Eremitageslottet og finner et veltet tre, som fungerer bra til base-camp. Ikke noe grillet hjort på menyen, men ferskt brød med ost og skinke duger i massevis!

 

Noen har vært her før …

Det er alltid tid til lekeslåssing, om man er gutt og ynge enn – 35 …

I mellomtiden kan jeg benytte anledningen til noen tanker om foto-komposisjon. Et godt tips er å rydde opp i bildet – før man fotograferer! Lær av mine feil – her burde jeg fjernet sykkelen.

Far og sønn ser hvor nær de kan komme hjorten før de løper. Far og sønn, altså! For disse dyrene er i grunnen godt vant til mennesker, og blir skremt etter at vi blir redde. Hjort er store dyr, og med gevir er de enda større!

Det er faktisk utrolig spennende å sykle i skogen, da man plutselig – uten å oppdage det – står midt inne i en kjempestor flokk av dyr som ligger i gresset. Det eneste man ser er de store gevirene som stikker opp mellom stråene, men samtidig så nær at man hører pusting og snøfting …

I umiddelbar nærhet til Dyrehaven, ligger blant annet en av verdens eldste fornøyelsesparker – Dyrehavsbakken. Et tivoli med masse sjel og litt mer folkelig enn Tivoli i København. Mer om dette i en artikkel som kommer. Vi skal nemlig prøve noe vi aldri har gjort tidligere, pakke sykkel i bagasjen, ta båten til København og sykle med hele familien til nettopp dette området. Overnatte et par netter på vandrehjem og bruke dagen til å bli bedre kjent. Vi skal padle kano på elven, sykle til Bakken, bade i sjøen (det blir sol!) og fortelle dere hvordan vi har det underveis.

Dyrehaven er det nermeste vi kommer en afrikansk savanne – og det i Skandinavia! Her kan man fortelle røverhistorier og lure barna trill rundt – selv jeg syntes jeg så både løver og andre skumle dyr ute på slettene …

Strandmøllekroen | www.strandmøllekroen.dk

Jægersborg Dyrehave | Skog og Naturstyrelsen

Dyrehavsbakken | www.bakken.dk

 

(foto: Mette Skaland)

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS