Skip to content

Sykkelferie med fire barn på Bornholm

Mamma Helen forteller fra sin sykkeltur med fire barn på fredelige Bornholm i Danmark.

Vi pakker bilen full av sekker, et 6 mannstelt, to sykkelvogner, fem sykler og fire barn i alderen 8, 11, 14 og 17 år – og vender nesen mot Danmark. Ferden går langs kysten av Sverige, men der broen går over til Danmark, kjører vi videre østover til Ystad. Ulogisk som det kanskje virker, men et stykke ut i Østersjøen ligger en dansk øy – Bornholm. Vi får all bagasje ombord på katamaranen, som skal bringe oss ut på vår oppdagelsesferd. Jeg gleder meg! Dette er som å reise på eventyr, planen er å sykle rundt hele øya, men jeg vet ikke engang i hvilken retning i det vi går ombord i katamaren!

Båtturen tar ca. 1  1/2 time til Rønne, som er hovedstaden på Bornholm. På båten bestemmer vi oss for å begynne med den tyngste etappen først, derfor velger vi å starte vår rundreise mot nord. Bornholm er det eneste stedet i Danmark man finner fjell, og det er faktisk ganske kupert på nordvest siden av øya. Når vi sykler opp de bratteste bakkene, trøster jeg med at vi sikkert snart er fremme, hvilket jo ikke alltid stemmer, men det er utrolig hva som går når alle hjelper til, enten med dytting av sykler eller oppmuntringer.

Det er som å reise på en oppdagelsesferd. Vi vet ikke mye om Bornholm fra før, men vi satser på godt vær og på å oppleve nye og uventede ting – og det gjør vi! Det er vindmøller, jorder som strekker seg utover og nydelige valmuer som vokser i grøftene langs veien. Og av og til kommer et drag i luften som forteller at vi er i Danmark og “bacon land” – lukten av grisemøkk fra jordene!

Det er 11 mil rundt øya, og en helt overkommelig tur på en uke. Det er virkelig tilrettelagt for sykkelturer, med sykkelstier på kryss og tvers over hele Bornholm. Mange av sykkelrutene ligger på det gamle og nedlagte jernbanespor, og det er skjermet for biltrafikk. Et trygt og barnevennlig sted å dra på sykkelferie, men når det er skrevet, er det en utfordring at minstejenta har dårlig sykkel med bare ett gir. Og med litt mindre kropp i tillegg, er sykkelturen absolutt tyngst for henne.

Heldigvis har vi en “gulrot” som holder humøret oppe! Vi skal til fornøyelsesparken Joboland, med beliggenhet øst på Bornholm. Et ganske fredelig og fint sted med badeland, dyrepark, mange lekeapparater og en nydelig hage. Joboland er gøyal, ikke bare for den minste, men også for den eldste gutten på 17 år. Når vi går inn i parken glemmer Solveig tungtrådd sykkel og bratte bakker. Her leker hun gjennom hele dagen, og er klar for å sykle langs flate sletter neste dag.

Å overnatte i telt er noe barn elsker og vi voksne synes er sånn passe, men det er billig og faktisk ganske hyggelig. Og det er dette som gjør turen så spennende, vi vet ikke hvor vi skal bo neste natt, og vi kan bestemme oss for å bli lenger på et sted om det er mer å utforske akkurat der. Det betyr mye at været er bra, og derfor et teltur til Bornholm å anbefale. Klimaet er stabilt, og det er faktisk flere solskinnsdager og varmere badevann her enn i resten av Danmark. Derfor kalles øya for Danmark sitt svar på Korsika. Det er nydelig sommervarme hele uken mens vi er på tur – hjemme i Norge er det regn og kaldt.

Kontrastene er store på Bornholm – den øya har i grunnen alt! Frodige landskap med masse blomster og vegetasjon, åpne sletter, klipper i nord og de nydeligste sandstrendene i sør.

Etter dagens sykkeletappe går Selma, Sunniva og Solveig ned for å kjenne på vannet.

Selma på 14 år liker spesielt godt å sykle med vind i håret, se ut over kornåkrene, mens hun lytter til fin musikk fra iPod’en.

Katamaranen er gøy! Det er alle enige i. Hele uken gleder vi oss til den artige båtturen hjem. Kanskje ikke så vanskelig å forstå …

Vi vil alle tilbake til Bornholm! Det er et godt og fredelig sted å tilbringe en uke med barna, som alle er opptatt med forskjellige aktiviteter i hverdagen. En fin mulighet til å roe det helt ned, og bare være sammen. Dessuten er det en rimelig ferie, noe som heller ikke er å forakte.

Lær av våre feil! Her er en huskeliste til dere som reiser på tilsvarende tur:

1. Kontroller alle syklene før avreise! Det lønner seg, og er en god invistering i bedre humør …

2. Ha med litt reservemat i sekken (suppeposer, grøt, knekkebrød og tubeost). Vi kom litt sent til en campingplass som hverken hadde kafé eller butikk, men vi fikk heldigvis litt mat fra de i naboteltet.

3. Ikke feilparker bilen på kaien! Etter en uke blir det ganske kostbart … Tenk smart – planlegg service på bilen!

Og tips ellers: vannflasker til alle, speedometer (eller app som viser hvor fort og langt man har syklet), kart og brosjyrer (får man masse av på første camping plass), sykkelpumpe og lappesaker hvis uhellet skulle være ute (skjedde ikke oss), holde sammen, det kan fort bli misforståelser om noen sykler i forveien.

God tur og gled dere!

Bornholm | www.bornholm.info

 

(foto: Helen)

6 Comments Post a comment
 1. Anders #

  Hei.
  Flott innlegg om tur til Bornholm. Vi planlegger selv å ta med barna, telt og sykler over til den fine øya i sommer.

  Bestilte dere ikke noen overnattinger på forhånd, var det plass på alle campingplasser som dere kom til? Ser at det er en del lejrplasser hvor en kan sette opp telt, i tillegg til campingplasser. Vi ser for oss å sykle i retning rett øst fra Rønne, til Joboland-området. Så sørover før vi skal tilbake til Rønne. Da slipper vi unna de verste “fjellene” på øya og sykler relativt flatt hele tiden?

  Takk for en flott blogg.

  February 22, 2015
  • admin #

   Hei Anders

   – og takk for hyggelig mail!

   På ReiseMedBarn skriver jeg, i tillegg til våre egne reiser, om noen av mine sympatiske venners reiser. Turen alene med fire barn til Bornholm, er Helen sin reise. Jeg vet de hadde en minnerik tur, men har du små barn, er det kanskje lurt å unngå kupert terreng.

   Jeg skal gi et hint til henne om å svare deg her, så følg med fremover.

   Ha en fin reise! 🙂

   Mette

   February 23, 2015
 2. Helen #

  Hei! Det kan sikkert være lurt å sykle direkte til Joboland hvis barna er små, bakkene opp og ned var ganske tunge, spesielt for den yngste på turen som hadde sykkel uten gir. Men det er også en spennende natur på vestkysten, borgen osv. og visstnok noen grotter man kan besøke der. Så jeg vil si det kommer an på alder på barna. De hvite strendene i sydøst, kunne vi gjerne hatt mere tid ved, og dit er det enkel sykling. Det ikke vanskelig å få plass campingplassene. Vi hadde med telt så var nokså fleksible. En av de mindre plassene hadde ikke salg av mat, så et tips er å ha med litt nødproviant. God tur! Helen

  February 23, 2015
 3. Pia Ellefsen #

  Heisan. Planlegger sykkeltur til Bornholm med 3 barn på 8, 11 og 14 år. Er det lov å telte utenom campingplassene? Tror jeg leste ett sted at det var strengt med dette i Danmark. Vet ikke hvor du reiste fra, men jeg reiser fra Sandefjord og har funnet ut st det tar 6- 7 timer å kjøre til Ystad. Ikke så mange avganger hver dag. Lurer på om jeg skal kjøre om natta? Drar jeg i 6 tiden på morgen, er jeg fremme i 13 tiden og da går det ikke båt før 18.30. Hvilket tidspunkt reiste du på? Leser at du lit bilen stå i ystad, men det er mulig å ta med bil. Hva er grunnen til at du lot din stå i Ystad?

  Hilsen Pia

  June 16, 2015
  • admin #

   Hei Pia 🙂

   – og takk for hyggelig mail!
   På ReiseMedBarn skriver jeg, i tillegg til våre egne reiser, om noen av mine flotte venners reiser. Turen alene med fire barn til Bornholm, er Helen sin reise. Jeg vet de hadde en super tur, men vær klar over at det er kupert terreng på den ene siden av øya, og det kan være slitsomt for barn.
   Jeg skal gi et hint til henne om å svare deg her, så følg med fremover.
   God tur!
   Hilsen Mette

   June 19, 2015
 4. admin #

  Hei Pia!

  Det var jeg som reiste til Bornholm med 4 barn. Det begynner å bli en stund siden, men mener vi kjøpte billetter på fergen, vi tok katamaranen, som du ser av bildene, var dette en morsom opplevelse i seg selv fordi det gikk så raskt og det var en luftutblåsing på dekk som gjorde at vi kunne lene oss mot ‘vinden’. Det var ikke noe problem å ankomme Rønne camping litt sent på dagen, kort sykling dit. Mye fint å se i Rønne også, bl.a. flere kjeramikk verksteder, og ok badestrand. Vi hadde egentlig tenkt å ‘parkere’ bilen på et lokalt verksted for service på bilen i nærheten av Ystad, men de fleste lokale verkstad var stengt og jeg var uansett for sent ute med bestillingen. Det ble til at vi parkerte på fergeleie. Her er det lurt å ha bedre tid enn oss. Vi betalte for parkering og syklet bort til fergen, men vi hadde betalt for feil sted og fikk regning for feilparkering for hver dag vi var borte. Så dette lønner det seg å sjekke ut bedre på forhånd og gjerne betale det også. husker ikke hva vi betalte, men tror parkeringsboten, var på ca 1200-2000 SEK eller deromkring.

  Ønsker dere en god tur!

  Helen

  June 22, 2015

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS