Skip to content

Reise med barn i høst

I følge primstaven er første vinterdag den 14. oktober, derfor må vi forte oss å nyte denne vakre årstiden – høsten – en kort stund til.

Vi har brukt høsten på tur i våre naboland Danmark og Sverige. Det er mulig å reise og bo i forskjellige prisklasser, avstanden er kort og ikke minst får man følelsen av noe litt annerledes enn det man har i Norge.

Det er flere måter å komme seg dit – man kan fly, kjøre båt, bil og de aller sprekeste kan sykle (vi kjenner noen …), men da er det nok ikke snakk om langhelg.

Vi valgte en tur med kombinasjonen båt og bil – dermed ble det båten fra Oslo til København og biltur hjem til Norge, med en overnatting i Gøteborg. Det ble en kjempefin tur, men vær klar over at det er langt å kjøre. Bare fra København til Gøteborg tar det 4 ½ time, på litt monoton veistrekning. Derfor husk å ta med utstyr som om man skal på bilferie, blant annet lydbøker (les: Bilferie med barn).

 

De fleste har vel vært på tur med DFDS til København, men kanskje ikke reist med barn. Det kan virkelig anbefales!

Vi voksne senket skuldrene med en gang vi kom om bord, og jeg tror barn i alle aldre synes det er spennende med båt. Dessuten blir det litt dårlig dekning på mobilen når man er ”utaskjærs”, og da er det i grunnen bare å slappe av og være tilstede – og for vår del rusle etter en 2 åring …

Båten var helt fullbooket, men det føltes ikke slik. Det var god plass bak i båten, der ble vi sittende lenge å se blant annet Oscarsborg, omringet av oransje og gule trær, passere sakte forbi og tilslutt bli borte i landskapet.

På båten er det mange fristelser og det løser vi slik: Gi en sum penger til barna som de kan disponere på turen (vi ga 200 kr). Da unngår man masing og barnet styrer sine egne penger. Bare legg til at hvis de sparer, kan de bruke det på noe de ønsker seg, isteden for godteri som er en kortvarig glede. Det er en måte å bevistgjøre dem på hvor mye ting koster, men det aller beste er at man slipper mas. Noen barn sparer, andre bruker opp pengene. De er like forskjellige de, som oss voksne …

Da jeg bestilte billetter til turen, fikk jeg god hjelp av en meget serviceinnstilt ansatt, som ikke bare anbefalte hvor vi skulle spise, men hvilken rett hun likte best. Det er jo helt i tråd med hva ReiseMedBarn liker – vi elsker god service!

Vi ble rådet å bestille bord i forkant av turen. Da trengte vi ikke tenke mer på det – og bordet var klart til oss i Explorer Steak House kl. 19. Vi bestilte selvfølgelig Ribeye Steak, som vi ble anbefalt – og det var en meget god biff!

Hvis dere ikke blir enige om hvor dere skal spise, for noen vil ha buffet, mens andre vil noe annet, er det en liten buffet i Steak House også. Der forsynte våre barn seg.

Et vennepar reiste på tur et par dager etter oss, og valgte den litt finere restauranten Marco Polo. De bestilte bord til kl. 18 og fikk sitte litt for seg selv, da de fleste gjestene kom litt senere til denne restauranten. Her kunne man velge i tre, fire og fem retter, og maten var super! Barna fikk pannekaker til dessert og var storfornøyde.

Vi hadde bestilt familielugar og den består av to køyesenger på en relativt liten lugar.

Våre venner ville unne seg en litt bedre lugar og bestilte 2 comodorelugarer til to voksne og to barn. Nå er det slik at barn ikke får ligge på en lugar alene, derfor ble det ikke så romantisk som de trodde … og de måtte ligge på hvert sitt rom med et barn på armen isteden.

Det har sin sjarm å dele en liten lugar med tre barn, der de eldste blant annet vil  “stupe kråke” fra øverste køye og ned …

Det var spennende å ligge i overkøyen og se på bølgene, men da vi til slutt sovnet, lå eldstemann på madrass på gulvet, jeg lå i overkøyen, mens resten lå i mellomskiktet – eller nederste køyeseng som det også kalles.

Tenk om båter kunne hatt to rom ved siden av hverandre med dør imellom, som er en vanlig familieløsning på hoteller? Et med dobbeltseng som vi voksne liker og et med køyesenger som barna elsker! Bare en tanke.

Smokk i solnedgang …

Og vips er det morgen og man er i København!

Vi valgte å dele opp vårt opphold i Danmark i to. Det første døgnet på fredlige Lyngby Vandrehjem, som ligger rett nord for København.

Det neste døgnet på deilige Axel Hotel Guldsmeden, med en sentral beliggenhet i nærheten av Tivoli i København.

To overnattingssteder med sjel, som jeg anbefaler på det varmeste!

Og hvorfor får dere vite hvis dere leser artiklene om – Lyngby Vandrehjem og Axel Hotel Guldsmeden!

 

(foto: Mette Skaland)

2 Comments Post a comment
 1. Heidi #

  Veldig koselig med tips for reiser i norden, er ofte veldig greit å kunne ha med bil når man reiser med småbarn.

  Må bare si at det faktisk er mulig å bestille 2×2 køyers connectinglug. innvendig eller 2×3 sengs lugarer/connecting dør med DFDS. Også f.eks colorline Oslo-Kiel har to lugarer med dør imellom på totalt 20 kvm. Køyesenger og dobbeltseng. Men på colorline må connecting lugar bestilles på telefon.

  October 26, 2012
  • Mette #

   Hei Heidi 🙂
   Så bra at du kan fortelle meg det, for nå gleder jeg meg til neste gang vi skal på tur med båt! Nå vet jeg hvilken lugar vi skal ha.

   Det er jo så deilig å være på båttur, men jeg liker ikke innvendig lugar langt ned i båten. Er man ung og skal feste, trenger man kanskje ikke være på lugaren i det hele tatt, men som familie med barn, er det greit å kunne trekke seg tilbake mens kvelden ennå er ung.
   Noen barn må legge seg tidlig, og hva gjør man som voksen da? Sitter med hodelykt og leser en bok? Diske opp med litt ost og kjeks på badet? Vi hadde en familielugar med to køyesenger og det fungerte bra, men vi la oss samtidig med barna. Det vil si at vi la oss litt tidlig, mens barna la seg litt sent 😉
   Mette

   October 27, 2012

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS