Skip to content

På safari i Sør Afrika

Vi er på safari i Sør Afrika. Det er grytidlig om morgenen, klokken er så vidt passert 06:00 og vi kjører stille inn i det afrikanske slettelandskapet, bestående av busker og lave trær. Soloppgangen gir et svakt gul/rødt skjær på himmelen, og det er litt kaldt. Vi har fått låne tepper av guiden, og sitter godt inntullet i den åpne jeepen, mens alle sanser er skjerpet.  Vi er trygge, men allikevel i et element så fremmed for oss, at det kribler og rumler godt i magen – selv før frokost.

Guiden har mye kunnskap om dyrene vi kanskje får se og naturen vi kjører inn i. Vi forstår tidlig at han har levd her hele livet, og at det er viktig for han at dyrene har det bra.

Plutselig stopper han bilen! Han ser noe på bakken og hopper ut, noe vi for øvrig har fått beskjed om at vi ikke må gjøre. Der, i sanden! Han tar en pinne og lager en sirkel rundt noe vi ikke kan forstå. “Ser dere dette?” spør han. “Det er et løvespor og det er ferskt …”

Så kommer løvene!

De spankulerer ut fra buskene og kikker dåvent bort på bilen, før de velter seg over ende i gresset for å slappe av.

Jeg holder et godt tak i mitt nyinnkjøpte kamera, mens jeg prøver å konsentrere meg om å få dette øyeblikket avfotografert. Det er en ubeskrivelig følelse å zoome inn på en løve! Det føles så nært, litt nærere enn komfortabelt, men samtidig helt fantastisk spennende! Et sekund må jeg lukke øynene, bare for å kjenne på den gode følelsen av å føle seg heldig.

Guiden er selvfølgelig på plass i bilen når løvene kommer. En løve tenker at et menneske i bil er uinteressant, men et menneske utenfor bilen er frokost, og særlig hvis det er et barn. Dette forteller guiden før vi kjører avgårde, derfor føler vi oss trygge inne i bilen.

Det tar omtrent 2 ½ time å kjøre fra Pretoria til Pilansberg Nationalpark. Vi har booket 2 overnattinger på Morokolo Game Lodge og skal bo i hytte med stråtak. Inkludert i prisen er fire kjøreturer med guide, alle måltider, litt vin i hytta og vann i safaribilen.

Vi betaler 10 000 kr for hele familien på fem, og det er en god pris. Noen velger å bo under åpen himmel, andre foretrekker luksusturer der bilene kjører på asfalterte veier. Det er lett å finne safariturer til 40 000 – og noen betaler hundre tusen. Man må vite at å reise på safari har en pris. Vi  reiser med barn og da er det viktig at alle kjenner seg trygge. Jeg trenger en seng for å sove godt, så for meg er det et viktig med madrasser i sengene. Derimot er bespisningen en liten kjøretur unna der vi bor, men det er ikke noe problem.

Maten er god, og når den første safarituren er ferdig ca. klokken halv ni, kommer vi nedstøvet i sand til et nydelig dekket frokostbord.  Vi voksne liker den deilige frukten, mens barna foretrekker kakene … I Sør Afrika smaker alt av frukt og grønnsaker spesielt godt, da den har vokst lenge og vel i den varme solsteken.

Tilbake ved hytta etter frokost, tar vi en dusj under åpen himmel. I Sør Afrika er det et rikt fugleliv, og det er i grunn mye å se på mens man dusjer. Kikker man opp ser man himmelen, trærne og fuglene.

Guinea fowl …

Vår guide kjører rundt med en blomstrete damehatt, og han forklarer hvorfor. Det er slik at guidene kjenner hverandre godt. De samarbeider og hjelper hverandre når det trengs. Det er en stor nedtur å kjøre seg fast i gjørme, uten å komme seg løs. Den siste som trengte hjelp for å komme seg ut av gjørmen, må bære den hatten som ”straff”.

Vi er heldige og ser mange forskjellige dyr på to dager.

En elefantmor med tre barn …

I antilopeslekten – en vakker impala …

Et nesehorn …

Pia på 11 år er  lykkelig når hun får se en vakker giraff

I tillegg til disse dyrene ser vi hyene, sebra, gnu, vortesvin, forskjellige antiloper og mange eksotiske og fargerike fugler.

Å reise på safari er en fin måte for både barn og voksne å få en opplevelse av Afrika. Det er fordel å være i god form for å ha det komfortabelt, og den som sitter bakerst og øverst i bilen – har best utsikt, men sitter vondest! Veiene er humpete og man ristes og slenges rundt omkring i timevis, og for å illustrere det viser vi et bilde av en meget fornøyd Pia, som er fotografert mens bilen er i fart. Fotografen klarer ikke holde kameraet stille, derfor er bildet utydelig.

Tenåringsjenta har det helt topp og det smitter over på hele familien.

Siste kvelden tenner guiden et bål ved hytta vår, han har en overraskelse til barna! Han har en kraftig laserpenn som han bruker som pekestokk på himmelen. Det er et annet stjernebilde i Sør Afrika enn i Norge, og barna synes det er kjempeinteressant å erfare forskjellen. De finner ikke Karlsvognen, men han peker på Saturn med fire måner.

Etter opplæring i stjernebilder, avslutter guiden med en lysdans. Han finner frem en lang kjetting med kuler i hver ende, som han dypper i parafin og setter fyr på. Deretter danser han for oss i mørket. Han formelig svever rundt, som om kroppen er laget av fjær. Det er helt magisk å sitte ute i mørket, på landsbygda langt fra folk, med naturen tett innpå, den intense varmen, lydene av dyr og innsekter, kanskje en løve som lusker i buskene … og avslutte en fantastisk Afrika-opplevelse, med dansen av ildkuler.

Les også vår historie ”Tilbake til Sør Afrika”.

Hilsen Christin

 

Fikk dere lyst til å reise på safari, men har noen spørsmål? Bare spør i kommentarfeltet og jeg vil svare.

 

(foto: Christin)

2 Comments Post a comment
 1. Hei Mette
  Flott blogg. Mange fine bilder her. Dersom du skulle ha lyst til å gjesteblogge hos oss må du bare si ifra. 🙂

  January 27, 2015
  • admin #

   Hei
   Takk for hyggelig kompliment! Jeg gjesteblogger gjerne hos dere 🙂 Bare ta kontakt!
   Ha en fin dag!
   Mette

   February 2, 2015

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS