Skip to content

Oppskrifter til hageselskap

Asparges og ost i skinke

Beregn pr person:

1 ”kubbe” ost ca. 25 g Ingers Blå (eller gorgonzola)

1-2 aspargestopper

1 skive spekeskinke

Kok asparges i rikelig saltet vann, 3-4 min – avkjøl.

Skjær asparges litt større enn ostekubbene og surr spekeskinken rundt, fest evt. med en liten cocktailpinne.

Grønn fetaostpai

Deig:

3 dl hvetemel

150 g kaldt smør i terninger

2 ss kaldt vann

Fyll:

30 g pinjekjerner

1 rødløk

2 ss smør

2 dl ruccola

1 ½ dl grovt vellagret parmesan ost

150 g fetaost i terninger

1 fedd hvitløk, finhakket

Eggestand:

3 egg

3 dl kremfløte

½ potte m basilikumblader, hakkede

1 ts salt

1 krm malt sort pepper

Pynt:

Urter og tomater

Hakk eller smuldre mel og smør til en finkornet masse, gjerne i en hurtighakker. Drypp på vann og arbeid raskt sammen til en deig. Form deigen til en ball, pakk den i plast og legg den kjølig i ca. ½ time. Sett stekeovnen på 225 °C. Trykk deigen ut i en smurt paiform, ca. 24 cm i diameter. Prikk bunnen tett i tett med en gaffel. Forstek paiskallet midt i stekeovnen 8-10 minutter. Rist pinjekjernene gylne i tørr stekepanne og sett til side. Hakk løken og fres den myk i smøret. Ha løken i paiskallet. Dryss på revet ost og halvparten av fetaosten. Legg på ruccola. Dryss på hvitløk. Visp sammen egg, fløte, basilicumblader, salt og sort pepper. Hell eggeblandingen i paiskallet. Dryss på resten av fetaosten og pinjekjernene. Trykk ned fyllet slik at det blandes litt.

Stekes i nedre del av stekeovnen på 180 °C i ca. 40 minutter, eller til fyllet har stivnet helt og overflaten er vakker gyllen. Legg over litt folie hvis den blir for mørk.

Pynt med persille og cherrytomater.

Minifrittatas

200 g Philadelphia

1 stk liten rødløk, finhakket

80 g små spinatblad, hakket

60 g Cabanossi

2 ss hvetemel

salt

pepper

2 stk egg

12 stk soltørkede tomater, delt i to

1 ss revet parmesan

Smør 24 små muffinsformer.

Rør sammen Philadelphia, rødløk, spinatblad, pølse og mel, smak til med salt og pepper. Rør inn vispet egg og fordel røren i muffinsformene. Legg en soltørket tomat på hver, dryss parmesan over og stek frittataene midt i ovnen til de er gjennomstekte. Serveres varme eller kalde.

Steketid 180 °C i ca. 15 minutter.

Bruschetta med parmaskinke, Ingers Blå og soltørkede tomater

2 porsjoner:

4 skiver italiensk landbrød

2 fedd hvitløk

4 ss olivenolje

8 stk soltørket tomat i olivenolje

100 g Inger Blå (lagret)

4 tynne skiver parmaskinke.

Basilikum

Skjær brødet i tynne skiver. Grill eller rist skivene til de er gyllenbrune. Gni den ene siden med overskåret hvitløk. Drypp over olivenolje og dryss på salt og nykvernet pepper. La de soltørkede tomatene renne av, og skjær i tynne strimler. Smør ost på bruschettaen, legg på skinken og pynt med tomatstrimler. Krydre med litt nykvernet pepper og pyntes med frisk basilikum.

Focaccia

500 g hvetemel

500 g durumhvete

30 g gjær

30 g sukker

30 g salt

Ca. 6 dl vann

Urteolje:

Rosmarin (knust)

Salt

5 fedd hvitløk (knuste)

Olivenolje

Smuldre og rør ut gjæren i lunkent vann – tilsett sukker. Melet, salt og gjær eltes til deigen er hvit, bløt og glatt. Sett deigen til heving en halv time. Luften bankes ut av deigen som kjevles ut og legges i en langpanne med litt mel i bunnen. Deigen skal ha samme tykkelse overalt. Hell urteolje over deigen og bruk fingrene til å presse huller i den (grisete og gøy for barna). Heretter skal brødet igjen heve en halv time – eller til det har fått dobbelt størrelse. Sett pannen forsiktig inn i ovnen.

Baketid: 15 minutter ved 200 grader.

Honning- og sennepsmarinade til biff

2-3 vårløk

1-2 fl lettøl

2 ts dijonsennep

2 ss honning

Salt og pepper

Timian / rosmarin / oregano

Noen slumper med soja og tabasco-saus (vær forsiktig!!).

Balsamicoeddik passer også godt.

Biffkjøtt, så mye du trenger deles i biter. Mariner kjøttet og la det stå over natten i kjøleskapet (minst noen timer før du skal grille). La overskudds-marinade renne av på litt tørkepapir før du trer kjøttet på grillspyd og legger dem på grillen.

Marinerte kyllingspyd med sesamfrø

3 båter hvitløk, finhakket

3 sjalottløk, finhakket

1 ts korianderfrø

1 ts spisskummenfrø

Saft av 1/2 sitron

1 rød chili, hakket

2 ss olivenolje

2 ss sesamfrø

3 kyllingfileter

Trespyd – bør ligge i vann ca. 30 minutter. Del kyllingfiletene i tre på langs og legg strimlene i en bolle. Ha hvitløk, sjalottløk, koriander og spisskummenfrø, sitronsaft, chili og olje i hurtigmikser til alt er blandet. Hell sausen over kyllingen og mariner i ca. 2 timer. Tre kyllingstrimlene på spyd, dryss på sesamfrø og grill i ca. 2 minutter på hver side.

Marinerte scampi

1 chili, finhakket

2 båter revet hvitløk

1 ss revet frisk ingefær

1/2 ts kajennepepper

2 ss  frisk koriander, hakket

1/2 ts salt

1/2 ts malt paprika

3 ss olje

Marinaden er beregnet til ca. 12 scampi.

Scampi, rå – beregn 2-3 per person.

Kjør alle ingrediensene til marinaden i en hurtigmikser, til alt er blandet. Skrell scampiene og fjern den sorte tarmen. Legg scampiene i en bolle og hell marinaden over.  Trekkes 1-2 timer i kjøleskap, eller helst over natten. Tre scampiene på grillspyd og stekes på grillen til de skifter farge (til rosa, ikke sort!) ca. 1 minutt på hver side.

Sesampoteter med basilikum

8 porsjoner:

2 kg små nypoteter eller mandelpoteter

1 potte basilikum

1 dl smeltet smør

1 dl sesamfrø

Saltflak

Skrubb potetene og kok dem i lettsaltet vann ca. 5 minutter og hell av vannet. Plukk en god neve blader basilikum, finhakk bladene og bland med sesamfrø. Rull potetene i smeltet smør og deretter i blandingen av basilikum og sesamfrø. Legg potetene i langpanne m. bakepapir og dryss på salt.

Stekes midt i ovnen ved 225 ℃ i ca. 15 minutter.

Pyntes med basilikumblader ved servering.

Philadelphia gulrot muffins

20 normale muffins former

2 1/2 dl matolje

3 1/2 dl sukker

4 dl gulrøtter, revet

3 egg

4 dl hvetemel

1 tsk natron

1 tsk bakepulver

1/2 tsk salt

1/2 tsk malt muskatnøtt

1 tsk malt kanel

50 g grovt hakkede valnøttkjerner

Topping:

200 g Philadelphiaost

200 g smør, smeltet og avkjølt

3 dl melis

2 tsk vaniljesukker

Saft og revet skall av 1 sitron

Visp sukker og olje hvitt. Tilsett gulrøtter og bland i ett egg av gangen. Bland de øvrige ingrediensene og tilsett røren. Tilslutt tar man i valnøtter og fordeler røren i de 20 muffinsformene. Stek muffinsen på 200 °C i 10-15 minutter. Visp sammen alle ingrediensene til topping og smør utover de avkjølte muffinsene. Kan pyntes med stemorsblomster eller annet spiselig og pent fra hagen.

 

Det jeg har presentert her, er god sommermat som passer til både voksne og barn (lag noen asparges uten ost). Nå er det bare opp til dere å arrangere et mens-vi-venter-på-ferie hageselskap! Eller bare kos dere med litt Asparges og ost i skinke – etter at barna har lagt seg.

God fornøyelse! Kanskje er det meldt bra vær til helgen …

Har du en favoritt-rett som bør være med i selskapet? Skriv gjerne oppskriften i kommentarfeltet.

 

(foto: Mette Skaland)

 

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS