Oppskrifter til hageselskap
Asparges og ost i skinke
Beregn pr person:
1 ”kubbe” ost ca. 25 g Ingers Blå (eller gorgonzola)
1-2 aspargestopper
1 skive spekeskinke
Kok asparges i rikelig saltet vann, 3-4 min – avkjøl.
Skjær asparges litt større enn ostekubbene og surr spekeskinken rundt, fest evt. med en liten cocktailpinne.
Grønn fetaostpai
Deig:
3 dl hvetemel
150 g kaldt smør i terninger
2 ss kaldt vann
Fyll:
30 g pinjekjerner
1 rødløk
2 ss smør
2 dl ruccola
1 ½ dl grovt vellagret parmesan ost
150 g fetaost i terninger
1 fedd hvitløk, finhakket
Eggestand:
3 egg
3 dl kremfløte
½ potte m basilikumblader, hakkede
1 ts salt
1 krm malt sort pepper
Pynt:
Urter og tomater
Hakk eller smuldre mel og smør til en finkornet masse, gjerne i en hurtighakker. Drypp på vann og arbeid raskt sammen til en deig. Form deigen til en ball, pakk den i plast og legg den kjølig i ca. ½ time. Sett stekeovnen på 225 °C. Trykk deigen ut i en smurt paiform, ca. 24 cm i diameter. Prikk bunnen tett i tett med en gaffel. Forstek paiskallet midt i stekeovnen 8-10 minutter. Rist pinjekjernene gylne i tørr stekepanne og sett til side. Hakk løken og fres den myk i smøret. Ha løken i paiskallet. Dryss på revet ost og halvparten av fetaosten. Legg på ruccola. Dryss på hvitløk. Visp sammen egg, fløte, basilicumblader, salt og sort pepper. Hell eggeblandingen i paiskallet. Dryss på resten av fetaosten og pinjekjernene. Trykk ned fyllet slik at det blandes litt.
Stekes i nedre del av stekeovnen på 180 °C i ca. 40 minutter, eller til fyllet har stivnet helt og overflaten er vakker gyllen. Legg over litt folie hvis den blir for mørk.
Pynt med persille og cherrytomater.
Minifrittatas
200 g Philadelphia
1 stk liten rødløk, finhakket
80 g små spinatblad, hakket
60 g Cabanossi
2 ss hvetemel
salt
pepper
2 stk egg
12 stk soltørkede tomater, delt i to
1 ss revet parmesan
Smør 24 små muffinsformer.
Rør sammen Philadelphia, rødløk, spinatblad, pølse og mel, smak til med salt og pepper. Rør inn vispet egg og fordel røren i muffinsformene. Legg en soltørket tomat på hver, dryss parmesan over og stek frittataene midt i ovnen til de er gjennomstekte. Serveres varme eller kalde.
Steketid 180 °C i ca. 15 minutter.
Bruschetta med parmaskinke, Ingers Blå og soltørkede tomater
2 porsjoner:
4 skiver italiensk landbrød
2 fedd hvitløk
4 ss olivenolje
8 stk soltørket tomat i olivenolje
100 g Inger Blå (lagret)
4 tynne skiver parmaskinke.
Basilikum
Skjær brødet i tynne skiver. Grill eller rist skivene til de er gyllenbrune. Gni den ene siden med overskåret hvitløk. Drypp over olivenolje og dryss på salt og nykvernet pepper. La de soltørkede tomatene renne av, og skjær i tynne strimler. Smør ost på bruschettaen, legg på skinken og pynt med tomatstrimler. Krydre med litt nykvernet pepper og pyntes med frisk basilikum.
Focaccia
500 g hvetemel
500 g durumhvete
30 g gjær
30 g sukker
30 g salt
Ca. 6 dl vann
Urteolje:
Rosmarin (knust)
Salt
5 fedd hvitløk (knuste)
Olivenolje
Smuldre og rør ut gjæren i lunkent vann – tilsett sukker. Melet, salt og gjær eltes til deigen er hvit, bløt og glatt. Sett deigen til heving en halv time. Luften bankes ut av deigen som kjevles ut og legges i en langpanne med litt mel i bunnen. Deigen skal ha samme tykkelse overalt. Hell urteolje over deigen og bruk fingrene til å presse huller i den (grisete og gøy for barna). Heretter skal brødet igjen heve en halv time – eller til det har fått dobbelt størrelse. Sett pannen forsiktig inn i ovnen.
Baketid: 15 minutter ved 200 grader.
Honning- og sennepsmarinade til biff
2-3 vårløk
1-2 fl lettøl
2 ts dijonsennep
2 ss honning
Salt og pepper
Timian / rosmarin / oregano
Noen slumper med soja og tabasco-saus (vær forsiktig!!).
Balsamicoeddik passer også godt.
Biffkjøtt, så mye du trenger deles i biter. Mariner kjøttet og la det stå over natten i kjøleskapet (minst noen timer før du skal grille). La overskudds-marinade renne av på litt tørkepapir før du trer kjøttet på grillspyd og legger dem på grillen.
Marinerte kyllingspyd med sesamfrø
3 båter hvitløk, finhakket
3 sjalottløk, finhakket
1 ts korianderfrø
1 ts spisskummenfrø
Saft av 1/2 sitron
1 rød chili, hakket
2 ss olivenolje
2 ss sesamfrø
3 kyllingfileter
Trespyd – bør ligge i vann ca. 30 minutter. Del kyllingfiletene i tre på langs og legg strimlene i en bolle. Ha hvitløk, sjalottløk, koriander og spisskummenfrø, sitronsaft, chili og olje i hurtigmikser til alt er blandet. Hell sausen over kyllingen og mariner i ca. 2 timer. Tre kyllingstrimlene på spyd, dryss på sesamfrø og grill i ca. 2 minutter på hver side.
Marinerte scampi
1 chili, finhakket
2 båter revet hvitløk
1 ss revet frisk ingefær
1/2 ts kajennepepper
2 ss frisk koriander, hakket
1/2 ts salt
1/2 ts malt paprika
3 ss olje
Marinaden er beregnet til ca. 12 scampi.
Scampi, rå – beregn 2-3 per person.
Kjør alle ingrediensene til marinaden i en hurtigmikser, til alt er blandet. Skrell scampiene og fjern den sorte tarmen. Legg scampiene i en bolle og hell marinaden over. Trekkes 1-2 timer i kjøleskap, eller helst over natten. Tre scampiene på grillspyd og stekes på grillen til de skifter farge (til rosa, ikke sort!) ca. 1 minutt på hver side.
Sesampoteter med basilikum
8 porsjoner:
2 kg små nypoteter eller mandelpoteter
1 potte basilikum
1 dl smeltet smør
1 dl sesamfrø
Saltflak
Skrubb potetene og kok dem i lettsaltet vann ca. 5 minutter og hell av vannet. Plukk en god neve blader basilikum, finhakk bladene og bland med sesamfrø. Rull potetene i smeltet smør og deretter i blandingen av basilikum og sesamfrø. Legg potetene i langpanne m. bakepapir og dryss på salt.
Stekes midt i ovnen ved 225 ℃ i ca. 15 minutter.
Pyntes med basilikumblader ved servering.
Philadelphia gulrot muffins
20 normale muffins former
2 1/2 dl matolje
3 1/2 dl sukker
4 dl gulrøtter, revet
3 egg
4 dl hvetemel
1 tsk natron
1 tsk bakepulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk malt muskatnøtt
1 tsk malt kanel
50 g grovt hakkede valnøttkjerner
Topping:
200 g Philadelphiaost
200 g smør, smeltet og avkjølt
3 dl melis
2 tsk vaniljesukker
Saft og revet skall av 1 sitron
Visp sukker og olje hvitt. Tilsett gulrøtter og bland i ett egg av gangen. Bland de øvrige ingrediensene og tilsett røren. Tilslutt tar man i valnøtter og fordeler røren i de 20 muffinsformene. Stek muffinsen på 200 °C i 10-15 minutter. Visp sammen alle ingrediensene til topping og smør utover de avkjølte muffinsene. Kan pyntes med stemorsblomster eller annet spiselig og pent fra hagen.
Det jeg har presentert her, er god sommermat som passer til både voksne og barn (lag noen asparges uten ost). Nå er det bare opp til dere å arrangere et mens-vi-venter-på-ferie hageselskap! Eller bare kos dere med litt Asparges og ost i skinke – etter at barna har lagt seg.
God fornøyelse! Kanskje er det meldt bra vær til helgen …
Har du en favoritt-rett som bør være med i selskapet? Skriv gjerne oppskriften i kommentarfeltet.
(foto: Mette Skaland)