Skip to content

Med bobil i Tyskland

Å feriere med bobil, ser da virkelig ganske hyggelig ut! Her kan dere lese om det er riktig, samt hvordan det går når amatører inntar campinglivet!

Bobil er populært i Tyskland, det forstår vi av alle tyske bobiler vi ser på norske veier om sommeren. Derfor, hvilke andre steder skal man teste bobilferie enn – i Tyskland!

Vi reiser med Color Line til Kiel og har leid en bobil med plass til en familie på fem. Det er en fin bil, men litt klabb og babb med bobilfirmaet, gjør at det ikke kommer noen anbefaling fra ReiseMedBarn. Sørg for at bilen inneholder sengetøy, kjøkkenutstyr og bilsete til småfolk. Det er litt mye å ha med fra Norge, i tillegg til alminnelig bagasje … En bonus er om bobilen kan leveres ved båten.

At nordtyskland har vel så vakre strender som Danmark og rimeligere priser på det meste, er vi ikke klar over. Det bør  absolutt være med på å gjøre Tyskland til et yndet reisemål.

Dette er jo som på film!

Vi pleier vanligvis å sky motorveier. De er konstruert slik at befolkningen ikke skal plages av motorstøy, og det er bra! Men det blir så kjedelig for oss som ønsker å se landskapet.

Da er det en ting som gjelder – sove!

Sittekomforten til barna er ikke som i førersetet. Dessuten får vi ikke leie barnesete til minstemann. Ikke helt etter forskriftene, men han sitter på pute og har en støttepute mot vinduet. Sovestillingen til eldstemann, er vel ikke etter forskriftene den heller.

Allerede ved første camping, føler vi oss ovenpå. Det går greit å kjøre, vi klarer å parkere, får på plass strømkabel med hjelp av profesjonell campingnabo, ut med markise og til slutt hagemøbler. Roen senker seg.

En smart løsning for å få litt campingprivatliv er å ha musikk på ørene, lese bok – eller begge deler.

Ofte står det skrevet i media om den perfekte ferien, men hva er vel egentlig det? Se på bildet under. Det ville nok ikke gått av med seieren i en slik konkurranse … men én skal ikke skue hunden på hårene, for dette er ikke så verst, altså! Litt trangt er det og litt krangling blir det selvfølgelig, man lever jo oppå hverandre! Det gjør ikke ferien mindre perfekt, snarere tvert imot.

Vi gjør noe vi aldri har gjort før, og bare spør hva Pippi sier om det: “Dette har jeg ikke prøvd før, så det kan jeg godt!”

Puss, puss, så får du et suss …

Men, det er mye vi ikke kan. Blant annet kan vi ikke campe på ordentlig. Den forstår jeg ved første overnatting, når jeg går på fellesdoen uten hverken dopapir, såpe eller håndkle. De tyske damene har medbragt en kurv, fylt med alt de trenger. Veldig smart!

Sengene er komfortable og guttene sover godt over førersetet. Drømmen for de fleste, er vel å ligge her oppe mens bilen kjører – det må vi prøve! Inne på campingplassen, i 5 km/t føles det hverken komfortabelt eller trygt. Da vet vi det!

I campingbilen “vår” er det god soveplass til 5, dobbeltseng både over førersetene og bakerst i bilen. I tillegg kan bordet ved sittegruppen legges ned. Der er en ekstraseng med plass til et lite barn eller to. Vi velger å ha minstemann på 3 år hos oss bakerst i bilen.

Ganske fint med en liten morgenstund i fred og ro til å smugtitte på utsikten. Fra kjøkkenet vårt høres skramling og fresing, før lukten av egg og bacon fyller bilen.

Skikkelig engelsk frokost i Tyskland, er vel helt greit!?

Ønsker man å lage mat under litt større forhold, er det muligheter til det på campingplassen. Ganske fint felleskjøkken her, men det kan sikkert variere litt.

I Tyskland er det annerledes enn Norge. Det er ikke lov å parkere bilen hvor som helst, man skal derimot bo på en campingplass. Det er forskjellig standard og stil der også, og denne er ganske utypisk det jeg forbinder med camping. Her har de laget alle fellesrommene av containere. Lekkert og godt gjennomført.

I våre dager tømmer man dobøtten med stil … men han gleder seg ikke!

Det går bra!

Siste dag er kommet og vi vrenger inn til siden og hopper ut for å ta et fellesbilde. Med kamera på en stein og litt dårlig tid til Kielbåten, blir det et litt skjevt bilde. Det er egentlig en svært god illustrasjon av campingferien vår, derfor velger jeg ikke å rette det opp. Litt på “halv tolv”, ikke helt problemfritt, men i gjennomsnitt en kjempefin tur!

Hade til bobilferien! Vi kommer tilbake, for dette er et området av Tyskland vi vil bli bedre kjent.

Med Color Line på vei hjem, er vi heldige med været. I nydelig ettermiddagssol er det godt å være på båt, og på sommeren kan man sitte på dekk, til båten passerer Storebeltbroen mellom Fyn og Jylland i 21-tiden. Da er alle så slitne at det er godt å legge seg i en seng. Med utvendig lugar (det må jeg ha) kan man kikke ut over havet, mens man humrer litt over ferske opplevelser.

Tips: (lær av våre feil …)

 • Sørg for å bestille bil med barneseter, sengetøy og kjøkkenutstyr…
 • Ikke fyll vanntanken full, før man skal ut å kjøre. Bilen blir tung og bruker mer drivstoff.
 • Ha alle propper i sluk under kjøring, da det kan lukte fra rør og kloakk.
 • Velg mindre veier, da livet i bobil er egnet til saktekjøring – ikke racerkjøring.
 • Husk å lukke alle takluker før det begynner å regne – ikke etter!
 • Ta inn markiser før dere reiser på oppdagelsesferd uten bil. Det kan begynne å regne.
 • Husk at når bobilen er parkert, strømledninger er på plass, markiser og campingstoler er med på å lage deilig stemning og roen har senket seg – da er det kjipt og ha glemt noe på butikken som ikke er innen gangavstand.
 • Vi besøker Rostock og Warnemünde i tidligere Øst-Tyskland, videre til Sierksdorf og Damp. Det er så mye gøy å gjøre på de forskjellige stedene. Følg med på ReiseMedBarn.no.
 • På Color Line liker jeg at ettermiddagssolen skinner inn vinduet. Velg lugar på den siden du foretrekker. Vi anbefaler trestjernes lugarer med “connecting doors” og middag på Mama Bella restaurant. Stort vindu, gode senger og nydelig mat!

God bobilferie i Tyskland!

 

(foto: Mette Skaland)

2 Comments Post a comment
 1. Marita #

  Hei,
  Hvor leide dere bobilen , firma ?

  June 9, 2016
  • Mette #

   Hei Marita 🙂

   Jeg har bevisst ikke nevnt navnet til bobilfirmaet i Tyskland, da det ikke er noe jeg vil anbefale på ReiseMedBarn. Det lå en times kjøretur fra Kiel.
   Hvis dere skal leie bil, sørg for at den står klar der båten legger til. Vi kommuniserte mye med bobilfirmaet før avreise, og de informerte bl a ikke om fullstendig fravær av kjøkkenutstyr som plastglass, kokekar, ol. i bilen. Ei heller sengetøy. Kjedelig å måtte kjøpe sengetøy … Men det ordnet seg til slutt og vi hadde en fantastisk tur.
   Hvis du trenger litt ekspertråd om Tyskland, anbefaler jeg at du kontakter Tysklands Turistkontor i Norge og snakker med Sabine Koch.

   Lykke til og god ferie!

   Mette

   June 9, 2016

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS