Skip to content

Matstreif 2014 og SALMA-kurs for barn

Ta med barna og besøk Matstreif 2014 på Rådhusplassen, fredag 12. og lørdag 13. september! Det er inspirerende og gøy for både store og små. Les om da vi var på der i for to år siden:

Med friskt mot på toget til Oslo og Matstreif 2012 – fire voksne og ti barn!

Tre skal delta på SALMAchef junior kurs, og noen vil trikse med sparkesykkel. På vei fra Nasjonalteateret til Rådhusplassen, tar vi en liten omvei og overasker våre eldste barn med en skatepark, godt skjult under en bru bak vestbanen.

Etter 10 minutter med effektiv triksing, er alle fornøyde og på vei videre mot en gøyal, kaotisk, kulinarisk og annerledes lørdag i Oslo.

Matstreif frister med at man kan lukte, smake, spise, lære og ikke minst handle lokale kvalitetsprodukter fra hele landet. Det er 100 utstillere – store og små matvareprodusenter – som disker opp med smaksopplevelser og inspirasjon til alle besøkende.

ReiseMedBarn har tidligere vært på fantastiske matmarkeder i Spania, Italia og Frankrike – og elsker det! Nå gleder vi oss til å oppleve noe av den samme stemningen i Norge.

Vi har med oss mange barn, som alle er forskjellige. Noen tør å smake på all slags mat, og inspirerer de som er litt mer forsiktige. Vi finner et ledig bord og bruker det som base, mens vi bytter på å hente mat og drikke fra de forskjellige bodene.

Mor skal kose seg med litt fisk, mens noen henter økologiske pølser og kjøttkaker til barna.

Mmmm, det der ser godt ut …

Oj, der forsvant en bit!

Ups, en til …

Nå er det bra Anne, Even og Aleksander skal på SALMAchef kurs for barn, og det viser seg å være kjempegøy.

Kokken viser frem en kjempestor laks, og forteller at fisken er helt fersk når den vakumpakkes. Derfor kan man spise den rå.

 

Ikke alt er like lett, som for eksempel å rulle laks, spinat og urter inn i filodeig – til en vårrull

– derfor kommer det et spontant og lykkelig “Hurra, jeg fikk det til!” fra Vilde da hun endelig klarte det!

Jeg blir imponert over hvor velorganisert kurset er, og ungene sitter som tente lys og gjør det de får beskjed om.

Her får de servert laksenuggets og vårruller i kremmerhus laget av Donaldblader. Agurk og gulrot er skåret til lange strimler med ostehøvel og lagt i kaldt vann (da får de krøller, forteller barna etter kurset). En fin pynt på toppen av kremmerhuset.

Gøy for barna at de blir gjort stas på av selveste Ingrid Espelid Hovig og Hellstrøm. Alle er i godt humør, men det er jo ikke rart – godt vær, masse god mat og drikke, flotte omgivelser og fantastisk stemning.

Tre fornøyde Chef’er som nå kan lage:

Salma nuggets

100 gram salma, skjært i ca 1 cm tykke skiver.

1 egg

50 gram hvetemel

50 gram brødkrumme

Salt og pepper

3 ss rapsolje til steking

Visp sammen egget. Dypp salma først i hvetemel, så i egg og til slutt i brødkrumme. Stek i panne på sterk varme i maks 1 min på hver side, til de er sprø.

Vårrull

4 vårrullark

100 gram Salma, skjært i fingerstore biter

Urter, salt og pepper.

Rull salma og urter i vårrulldeigen. Pensle med olje og stek i ovn på 200 grader i ca 7 minutter, eller i panne med litt olje til de er sprø. Snu på vårrullen mens den stekes (både i ovn og i panne)

Det er ett år til neste Matstreif arrangeres i Oslo og vi kommer tilbake! Det er lærerikt og gøy for alle, men selvsagt også slitsomt med mange barn og ulike behov. Det er avlastende å være to voksne eller flere, da kan noen passe på ved “basecamp”, mens andre kan kjøpe mat, følge til do-turer eller rett og slett rusle litt rundt for å kikke. Det får vi ikke gjort mye av, men alle er skjønt enige i at det kan vi gjøre neste år.

Sammenlignet med matmarkeder ReiseMedBarn har vært på i utlandet, er dette noe helt annet. Der handles det inn til ukens måltider, mens dette er en festival som holdes en gang i året – en matfest! For barna er det masse å være med på – blant annet komponering av drømmematpakke, svelesteking, læren om fiskene i havet og forskjellige matkurs.

Hvis du synes det er lenge å vente til neste gang, er kanskje Bondens Marked stedet for deg. Der kan du hilse på de som produserer maten du kjøper, handle kortreist mat, og ønsker du norsk mat det er vanskelig å få tak i andre steder, ja, da er det store sjanser for at du får tak i det der …

Matstreif er festivalen for alle som lurer på hva som rører seg innen norsk mat, og som er opptatt av gode smaksopplevelser, lokal mat og unike nisjeprodukter. Et supert sted der andre enn foreldrene, kan “lure” inn litt kunnskap om bra mat, på en gøyal og pedagogisk måte. Hvor viktig det er med gode råvarer og variert kost, hvis man for eksempel ønsker å bli god i idrett

– eller bare vil at barna skal lære å sette pris på god mat!

På gjensyn!

 

(foto: Bjørn Molstad og Mette Skaland)

4 Comments Post a comment
 1. Kristin Swensen #

  Ble så i god stemning når jeg leste artikkelen 🙂

  September 25, 2012
  • Admin #

   Så bra!
   Takk! 🙂
   Nå fikk du meg i god stemning 😉
   Mette

   September 25, 2012
 2. Hei Mette.
  Så trivelig å lese bloggen din. Selv om jeg reiser påfallende lite med barn.. 😉 Har fulgt med ei stund, men du vet, ting tar tid.
  🙂 flott innsats, det blir satt pris på.

  Charlotte

  September 28, 2012
  • Mette #

   Hei Charlotte 🙂
   Så hyggelig at du liker å lese historier om å reise med barn, selv om du ikke reiser med barn.
   Det går jo an å gjøre mye av det jeg skriver om uten barn, det blir bare litt mindre strevsomt 😉
   Følg med videre da!
   God helg og håper du får en fin høstferie!
   Mette 🙂

   September 28, 2012

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS