Skip to content

Med familien til Høyt og Lavt Aktivitetspark

Høyt og Lavt er en super klatrepark for hele familien! Dørene åpnes lørdag 26. april klokken 10:00, med flere nye attraksjoner og godt vedlikeholdt etter en lang vinter. Les om da vi var der i fjor sommer:

En liten fugl hvisker meg i øret – vi har klatre-i-trær parker i Norge også (jeg har tidligere skrevet en artikkel om treklatring i Spania), og tipser meg om en park som heter Høyt og Lavt. Det viser seg å være en idyllisk naturopplevelse ved Steinsholt i Vestfold.

Vi pakker matpakker, drikkeflasker, litt bilturgodis, ett vennepar med barn, lydbøker og litt til – og drar avsted. To timer i bil og vi er fremme. Været er supert og det som møter oss er et utrolig flott anlegg i naturskjønne omgivelser.

Det kribler litt i magen på oss alle, da vi rusler mot parken og ser klatrestativet som er montert ved inngangen. Det viser seg å være den tøffeste klatreutfordringen i parken, men det er et stort klatreanlegg delvis skjult i skogen. Det passer bedre (til for eksempel meg …) som en familieløype.

Vi ordner billetter, får på oss klatreseler og hjelm, fyller ut et egenerklæringsskjema (tips: gjør det på forhånd) for deretter å bli sendt rundt låven for opplæring. Der lærer man om klatreutstyret og sikkerhet.

 

 

Opplæring foregår i et miniatyranlegg. Fint å øve seg litt, før man begir seg inn i parken.

Lav familieløype er en god start. Ellers er det 16 zip-liner på til sammen 1700 meter i parken! Vi (pappaer) må selvfølgelig prøve Ormen Lange med våre sønner på 9 år, hvor det ene spennet alene er på hele 360 meter (Mega zip-line), 35 meter over Lågendalselven. Totalt er Ormen Lange-løypen 650 meter – og det vil si 650 meter med spenning og jubelhyl i fantastisk natur.

Det er forskjellige baser i skogen og langs klatreløypene. Der treffer man slike hyggelige og spreke ansatte. De redder deg om du ikke tør klatre videre … nei, faktisk er de opptatt av å oppmuntre alle til å fortsette, da det gir en god mestringsfølelse. Dette er virkelig bare gøy og ikke hverken dumdristig eller farlig.

Høyt og Lavt er et familie anlegg som har aktiviteter som passer for alle. Gustav på 1 1/2 år er superfornøyd! Han leker og koser seg i timevis, bare avbrutt av is-pauser og bleieskift. Han fikk også kjent litt på kribling i magen og testet ut høydeskrekken. På bildet nederst til høyre, står han på to planker med masse høy under seg – skummelt! (ca. 30 cm. høyde over høyet … )

Etter noen timer med klatring i skogen, er det tid for en pause. Her kan man enten spise medbragt eller handle mat i kaféen. Neste gang tar vi med grillmat. Det var mange som grillet og fristet oss som ikke hadde tenkt så langt.

Tårnet man ser til høyre i bildet er utgangspunktet til flere zip-turer. Her er det stukket vaiere i forskjellige retninger, og det er bare å klatre opp til den ønskelige høyden. Ormen Lange, den lengste turen, starter på toppen.

Far og sønn tester buldrestenen. Slike kampesteiner er det flere av ved spiseplassen, som er bra hvis noen er blitt “bitt av basillen” etter noen timer med treklatring, eller fått “lopper i blodet” under spisepausen.

Askeladden – blant de aller tøffeste klatrerutene! Det ser ikke så vanskelig ut om man står nede og ser opp, men er derimot ganske spennende om man er oppe og ser ned. Å bevege seg i mildt sagt ulendt terreng, med stokker som svinger frem og tilbake, ganske høyt over bakken, kan være en utfordring for de fleste. Fordelen er at man blir så glad etterpå …

Dette er ikke for pyser!

Noe i dette bildet er med på å gjøre storebror (som dessverre ikke kunne være med) litt misunnelig. Det er nok ikke isen …

Etter en dag i parken, er vi alle enige i at dette var supert. Her var blide ansatte og blide besøkende. Vi kommer tilbake!

En liten oppfordring til kommuner – gjør som blant annet Frankrike har gjort, bygg flere slike anlegg og gjør det tilgjengelig for familier i hele landet. I en klatrepark går lek og fysisk aktivitet hånd i hånd, dessuten er det en fin måte å tilbringe tid med sine barn på.

Les også artikkelen om å klatre i Spania.

Har du tips om andre klatreparker?

Høyt og Lavt | www.aktivitetspark.no

 

(foto: Mette Skaland)

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS