Skip to content

Guttetur til Rauland

Med kjærlighet til Rauland, snowboard- og telemarkskjøring, puddersnø, og med god Byggmester Bob innstilling – Klart vi kan! – reiser pappa Geir til fjells med fem gutter på 12 år. Dette er blitt en tradisjon guttene setter så stor pris på, at de starter planleggingen minst et halvt år før avreise.

Hytta er ikke stor med sine 42 m2, men det betyr ingen ting så lenge gode kompiser får reist på tur sammen og stått på ski. Den består av kjøkken, stue og to soverom. Det betyr at alle guttene må sove på et rom, med familiekøye og en madrass på gulvet. Ingen sure miner – dette er toppen!

Dusjen på det 2 kvm store badet er for tiden ute av drift og en liten lekkasje i vasken stopper ingen! Litt gaffateip gjør susen.

Faste rutiner er viktig, og det er merkbart at guttene foretrekker at alt gjøres slik det ble gjort i fjor – derfor vil første tur være retningsgivende. Vær tydelig på grenser og regler. Med positiv innstilling, er dette gjennomførbart for alle som ønsker. Standard på hytta, betyr ingen ting!

Her er oppskriften på en vellykket guttetur:

Ungene møter hos pappa og turansvarlig Geir, fredag kl 16:00 og da er bagasjen allerede levert kvelden før.

Det blir trangere i bilen for hvert år, og er en naturlig konsekvens med gutter i den alderen … Til turen pakkes det minimalt med klær. Litt fordi hytta er liten, men også for å få plass i bilen, særlig for han som sitter bakerst. Guttene blir plassert ut ifra graden av bilsyke. Det er 21 mil å kjøre fra Ås, i en god og gammel syvseters Landrover Discovery 2 med skiboks. Alle, inkludert far, synes bilen er megatøff og den understreker det faktum at de er på gjennomført guttetur.

Kjøreruten går uten stopp frem til Notodden, der vi handler mat og spiser (visstnok) verdens beste hamburger – hos Gyda! Vel fremme på hytta er det tradisjon tro havregrøt til kveldsmat, før guttene ordner soverommet og rer opp selv. Soveposer eller dynetrekk er valgfritt. De legger seg og det skal være stille klokken 23:00, noe som er uproblematisk så lenge ungene er slitne og at man fokuserer på skikjøring dagen etter.

Arbeidsdelingen er slik at far og turleder lager mat og vasker opp. Guttene dekker på bordet, rydder av, samt skyller tallerkener og bestikk.

Morgenen starter klokken 08:30, til frokost bestående av mer havregrøt, pannekaker med lønnesirup, brød, eggerøre og bacon. Guttene smører sin egen matpakke og det er te på termos.

Påkledningen er et salig kaos – justering av støvler og spørsmål om alt fra ull innerst til ull ytterst …

Litt har man selvfølgelig klart å glemme igjen hjemme. Takk for god service på skisenteret, der vi fikk lånt hjelm gratis og leid brett for en billig penge.

Endelig – klare for dagens kjøring!

Ut i bakken og kjøring i løssnø. Det er en utfordring for guttene, men med stor entusiasme og masse pågangsmot mestrer de det etterhvert veldig bra. Det er så gøy å hoppe i løssnø, men lett og falle, desto vanskeligere å reise seg, dessuten bør man unngå og krasje med alle trærne. Tjo og hei!

På Rauland er det mange bakker å velge mellom og noe for en hver smak. Vi kjører der det er toseters stolheis ved skisenteret og fireseters heis i Holtardalen.

Vi står på ski til klokken fire. Guttene avslutter utedagen med snøbasing ved sandtaket nedenfor hytta, der det sommerstid er en tre hundre meter lang sandstrand. Det er lørdag kveld og far lager Chili Con Carne til middag – det gjøres enkelt!

Det er et uttrykk – nød lærer naken kvinne å spinne … Eller sagt på en annen måte, hvis man ikke har tilgang til alt – alltid, blir man ganske kreativ. Disse guttene fant nemlig ut at fyrer man skikkelig godt i peisen, vil man etter en stund få behov for å avkjøle seg litt – med et aldri så lite snøbad. Derfor er det ingen grunn til å fortvile om hytta ikke har badstue.

Siste innspurt på søndag og nok en havregrautfrokost med nistesmøring. Te på termos og litt penger til godis. Da lunsjen inntas i bakken, er det med slitne gutter. Masse hopp, knall og fall – ikke rart man kjenner det på kroppen. Hjem til hytta, skifte, pakke, hjelpe til med å vaske opp, pakke klær og få alt på plass i bilen.

Hjemtur blir bedre med mette unger, derfor nok et burgerstopp hos Gyda på Notodden. Etter mat er det noen ganske slitne unger som sovner i bilen.

Årets guttetur er over og de gleder seg allerede til neste år! En takk til pappa Geir som reiser med bagasjen full av tålmodighet og respekt, for en gjeng som snart er tenåringer!

Her er litt mere informasjon om gode tilbud for denne aldersgruppen på Rauland. Camp Vierli – verdens første dedikerte snow og skate hotell. De arrangerer forskjellige camper, blant annet Element Skatecamp om sommeren og DC Kiddy Camp om vinteren. Et supert tilbud for gutter som kanskje ikke spiller fotball, men som allikevel trenger et aktivt miljø å være en del av. Jenter er selvfølgelig også velkommen på camp!

Se filmen til unge Simon Klovning, som han laget for DC Kiddy Camp i fjor. Jeg synes han har vært flink å få frem det gode samholdet blant deltagerne. Dette skal vi prøve ut neste år, men om noen ikke har planene klare, er siste vintercamp til helgen.

For mer info, se nettsiden til Rauland her:

Visit Rauland | www.visitrauland.com

Vintercamp på Camp Vierli:

DC Kiddy Camp | www.kiddycamp.no

Sommercamp på Camp Vierli:

Element Skatecamp | www.elementskatecamp.no

 

(foto: Geir Ambro og Torben Andersen)

2 Comments Post a comment
 1. Tante Anne #

  Hei Mette!
  Ingunn tipset meg om bloggen din; og jeg leser gjerne:-) Kjekt å lese om gutta på tur! Gleder meg til å lese mer!
  Hilsen tante Anne 😉

  April 2, 2013
  • Mette #

   Hei Anne 🙂
   Så bra at du liker artikkelen! Takk!
   Jeg håper å få skrive mer om Elias og mamma Ingunn, som er flinke til å reise på tur i Norge. Ellers kan du lese om hans kompiser i artiklene om Sør Afrika og Marrakech.
   Ha en fin kveld!
   Mette

   April 2, 2013

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS