Skip to content

Gravid og reise, de beste tipsene

I sommer – på et slott i sør Frankrike – var vi så heldige å treffe jordmor Siri. Hun har en nettside der man både kan stille spørsmål, og lese om alt man trenger å vite om tiden før, under og etter graviditeten – Jordmor Siri.no. Les hennes tips om å reise med barn i magen:

Av Siri von Krogh

Sommer og sol

Gravide kan i stor grad reise på ferie og føle seg trygge med enkle forholdsregler, både i inn og utland. Blodpropp kan være en komplikasjon ved lange reiser, her får du rådene for å unngå blant annet dette.

Hvor kan man reise?

I vår verden er det vanlig å reise en del både i inn og utland, noe vi også gjør når vi er gravide. I Norge kan man reise hvor som helst, så lenge det er en normal graviditet. Hvis det er begrensninger vil du få beskjed om dette fra legen din, så du behøver ikke å være bekymret i utide. Det er selvfølgelig viktig å være i nærheten av sykehus når man nærmer seg termin, men utenom dette kan du reise hvor du vil. Det er selvfølgelig også viktig å ta hensyn til formen din, hva du orker eller ikke orker.

Hvordan bør man reise?

Det er helt greit å reise med bil, båt, tog og fly. Men på alle reiser du sitter stille i mer enn en time, bør du passe på å bevege føttene med jevne mellomrom. Gjerne gå en tur slik at du får i gang blodsirkulasjonen i føttene. Dette for å forebygge mot blodpropp i bena, som er det man er mest redd for når man reiser og er gravid. Gravide har i utgangspunktet lettere for å få blodpropp, og stillesitting øker denne faren ytterligere.

Vær obs på at noen flyselskap krever en bekreftelse på at du er frisk selv om du er gravid.

Hva må gravide ta hensyn til?

Maten gravide spiser skal være oppbevart riktig slik at den ikke blir muggen eller utvikler bakterier. Det er derfor også viktig med ekstra god håndvask når man er gravid, særlig når man er i varmere strøk eller det er sommer, der bakterier fort utvikler seg.

Kjøtt skal være gjennomstekt eller gjennomkokt. Dette er særlig viktig i utland der man kan bli smittet av toxoplasmose eller listeria.

Grønnsaker og frukt som har skall på er trygt å spise når det skrelles. Andre grønnsaker og frukter bør vaskes ordentlig i rent vann før man spiser det.

Fisk kan man spise som sushi/rått dersom det er laget på et sted der du vet at de hygieniske standarder er ivaretatt.

Det er viktig at vann og annen drikke er rent og ikke har vært utsatt for bakterier.

Reiseforsikring

Pass på at reiseforsikringen dekker deg om du skulle bli syk i forhold til din graviditet på reisen. Det er ikke alle som deker dette.

Europeisk helsetrygdkort får du på HELFO, her kan du også lese mer om dette.

Kan gravide bade?

Gravide kan bade frem til vannet går, med mindre man har fått forbud av jordmor eller lege, fordi det er en tilstand som kan gjøre dette farlig. Det er greit å bade i både fersk og saltvann, i klorbasseng og karbad.

Boblebad/badstue er greit å ta, men gravide skal ikke bade alene da det kan gi blodtrykksfall og besvimelser. Noen må kunne hjelpe deg ut av boblebadet/badstuen om du blir dårlig.

Det er også greit å bade i eget badekar når man kommer hjem etter fødselen. De bakteriene som er i huset er man uansett vant til i stor grad.

Soling og solarium

Når du er gravid er pigmenteringen i kroppen økt, så man blir faktisk lettere brun. En del gravide har også pigmentflekker, melasma, særlig i ansiktet. Det er derfor lurt å bruke høy faktor i ansiktet for å unngå disse flekkene. Dette gjelder også når man går på hormonbasert prevensjon. Bruk høy faktor i ansiktet da også, om du får slike pigmentflekker.

Syk i syden

Skulle du bli syk i syden eller rett etter at du kommer hjem, med influensalignende symptomer, så hører du med legen din om du skal ta en toxoplasmose test. Bare for å være på den sikre siden.

Les mer om graviditet og fødsler på JordmorSiri.no

 

(foto: Jordmor Siri, Katja Rugaas og Mette Skaland)

One Comment Post a comment
  1. IS #

    Hei. Dere skriver at det er viktig å ha en reiseforsikring som dekker sykdom i forhold til gravididet. Vet dere hvilke forsikringselskap som dekker dette? På forhånd takk for svar

    April 19, 2016

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS