Skip to content

Fyll julekalenderen med opplevelser

Nå er det tid for den koselige, men hektiske førjulstiden. ReiseMedBarn skal senke skuldrene og puste med ørene … det blir ingen lange reiser med barn, men vi skal gjennomføre noe som over tid har blitt tradisjoner.

Her kommer julekalenderen inn. Jeg har et blandet forhold til julekalendere! For å unngå tulleting har vi kjøpt fornuftige gaver, blyanter, sokker, riktige leker, matbokser og lignende – det blir forferdelig kostbart!

Jeg undrer meg over hva det gjør med barn å få gave hver morgen i desember, før klimaks på juleaften med et lass med gaver?..

Gjør vi barna våre en bjørnetjeneste med vårt forsøk på å glede? Kan det være at vi frarøver barnet det beste av alt, nemlig det å ønske seg noe. Spenningen og forventningen, kanskje får jeg det eller får jeg det ikke?

Hjemme hos oss har vi julekalender … og natt til 1. desember, sitter vi med trøtte øyne og pakker inn så mange gaver vi har klart å oppdrive. Resten henges opp i løpet av måneden. Vi prøver å ha en blanding av opplevelser og ting.

Med litt livserfaring forstår jeg at opplevelsene, blir hyggelige førjulstradisjoner og gode minner for både barna og oss voksne. Jeg tror nok de vil huske det vi gjorde sammen – ikke nødvendigvis sprettballen eller refleksen. I år har jeg dessuten fått et godt tips av en leser – legg gavene i ullsokker! Det gjør arbeidet mye enklere og det er ganske kult med en ullsokk-installasjon på veggen i førjulstiden.

Jeg ønsker å dele noen opplevelsesgaver på ReiseMedBarn og håper dere kan dele deres julekalender-tanker med oss. Bruk kommentarfeltet nedenfor, slik at vi kan inspirere hverandre og dele erfaringer. Vi er mange foreldre som i disse tider trenger noen råd!

Her er noen eksempler på hva vi gjør:

Skriv en invitasjon, lag en rull av arket, knyt på et bånd og merk med dato.

 1. Hvert år låner vi farmor til julekakebaking. Da lyder det slik: ”I kveld er det julekakebaking med farmor!” Har dere ikke forkle er det en hyggelig og praktisk gave å gi en dag i forkant, og kjøp/lag det stort slik at det passer i årevis. Har dere ingen besteforeldre, kanskje dere kan låne en nabo. Det er også koselig å bake med søte barn fra nabolaget.
 2. Jule spa: Det mest populære hos oss! Passer godt å gi nær jul, for noe av dette er kjekt å ha gjort til jul uansett. ”Velkommen til årets JuleSPA!” Vi er på badet, tenner stearinlys, legger håndkler og puter på gulvet. Her legges agurkskiver på øynene, ansiktsmaske av for eksempel honning – bruk fantasien! Vi klipper negler, det er fotbad og massasje. Forfriskninger serveres også – smoothie i glass med sugerør. Det viktigste er at man gjør noe sammen og så blir det som det blir. Litt latter og fjas må man regne med, og det er kanskje ikke så rart!
 3. Hvert år lager far og farfar leverpostei, noe de også gjorde sammen i steinalderen – den gang far var liten … Det er fast bakedag siste fredag før juleaften. De starter rett etter arbeidsdagen er over og fortsetter til siste postei er stekt – omtrent i 03 tiden. Barna får dette i julekalenderen og deltar litt mer for hvert år, men det kan være et sjokk for noen og enhver å se ingrediensene til leverpostei. Hvis noen ønsker oppskriften, kan jeg ordne det – med og uten portvin. Bare spør!
 4. Julefilm: Vi kjøpte en film for mange år siden, ”Polarekspressen”. Den er fremme i julen og pakkes bort med julepynten. På invitasjonen står det skrevet: ”Dere er herved invitert til årets julefilmkveld med popcorn og kakao!” Da har vi filmkveld og hele familien benker oss foran tv’n. Må innrømme at i fjor foreslo noen å se ”Alene hjemme” isteden, og det føltes som en lettelse for meg som egentlig er litt lei den andre filmen … Det viktigste er bare å gjøre noe sammen.
 5. En liten stemningsskapende ReiseMedBarn i førjulstiden, kan anbefales på det varmeste! Dette er en råflott kalendergave, men når vi allikevel skal på tur, legger vi det inn som en opplevelsesgave i kalenderen. Vi har laget oss en tradisjon å reise til Hamar, der vi går på klassisk julekonsert i Vang kirke. I begynnelsen var ungene små og sovnet i fanget under konserten. De har nok kjedet seg litt også, men i år er det de som maser om å dra! Undersøk hva som finnes av muligheter der dere bor. Velg et sted som er overkommelig å reise til og pass på å gjøre det samme hvert år. Ungene kommer til å elske det!
 6. 5. En julekalender kan også være en fredelig samlingsstund. Vel, kanskje ikke alltid fredelig … men vær tålmodig! Det kan bli en nydelig førjulstradisjon og et godt minne for livet. Har vært gjennomført i en familie jeg kjenner godt, der barna nå er voksne, takknemlige og lite bortskjemte (for ingen vil vel ha utakknemlige og bortskjemte unger?!.). En kosestund der tekniske duppeditter er lagt vekk og man bare er sammen. Lag en kosekrok og heng opp et mørkt klede på veggen, så langt at det bølger seg ut over gulvet. Det er kveld og kledet er himmelen. Kakao, dunkel belysning og høytlesning fra en bok med julefortellinger er obligatorisk!En ”himmeltrapp” er laget av 24 fyrstikkesker og silkepapir, el. Nede på gulvet står Maria og Josef, de tre vise menn, noen sauer og en krybbe. På toppen av trappen er Jesubarnet. Hver kveld flyttes Jesubarnet et trinn ned, og den 24. desember legges det i krybben. Man kan utover i desember henge opp flere stjerner på det mørke kledet, slik at det blir skikkelig vakkert mot juleaften.Det hører med til historien at det har vært varierende figurer med i familietradisjonen. Ett år var Jesubarnet forsvunnet – da ble han erstattet med en legofigur.

Jeg gleder meg til å lese dine tanker om julekalender – det blir satt pris på!

Ha en fin førjulstid!

 

(foto: Mette Skaland)

 

6 Comments Post a comment
 1. Helen #

  Et tips til julekalenderen er å gi kalenderoppdrag, disse kan være personlige og alderstilpassede, f.eks. til de store barna, studenten som ikke bor hjemme; spander kaffe på noen søte jenter/kjekke gutter, til tenåringen; gi din mor/far et kompliment….mange muligheter til å glede små og store i adventstiden:-)

  November 30, 2012
  • admin #

   Hei Helen 🙂
   Så lurt! Dette har jeg aldri tenkt på.
   En være god mot andre julekalender 🙂
   Og kanskje det blir en “date” på studenten … 😉
   Takk for tipsene!
   Mette

   November 30, 2012
 2. Magnhild #

  Vi reiser fast på tur til juletreet på universitetsplassen i Oslo- leverer julegaver og legger penger i gryta til Frelsesarmeen. En fin markering på at julen er tiden for deling…

  December 2, 2012
  • admin #

   Det er en fin markering! Takk for tipset! 🙂
   God førjulstid!
   Mette

   December 4, 2012
 3. Selma #

  Mange gode ideer. smart! 😀

  December 10, 2012
  • Mette #

   Hei Selma 🙂
   Takk for at du liker idéene!
   Håper du har en fin jul! 🙂
   Mette

   December 27, 2012

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS