Skip to content

En slags Kardemomme by

Visste dere at en liten by kalt Essaouira ved kysten av Marokko, har inspirert noen til å lage barnesanger? Sanger som har betydd mye for barn de siste 60 år? Denne noen er selvfølgelig Torbjørn Egner, som ble inspirert til historien om Kardemomme by da han var på ferie her. Tidligere het byen Mogador, og er den Kaptein Sorte Bill synger om i Sjørøvervisen.

Sjørøvervise

Skuta heter Klara
og er very well bekrutta –
Hei fadderi og fadderullan dei.

Og kjent og fryktet var’a
ifra Moss til Calcutta.
Hei fadderi fadderullan dei.

Ja det var vi som røvet skatten
på den spanske gullfregatten,
som ble tatt i femten-atten
vest for Mogador!

Den gang sloss vi hele natten,
men til slutt så fikk vi tatt’en!
Og der skal jeg si at det var
gull ombord!

 

 

Ane og Rune reiser videre med sine to barn i Marokko, omtrent 2 ½ times kjøretur syd for Marrakesh, til en by som heter Essaouira. Denne gamle kystbyen, eksporterte purpur til Roma allerede 100 år f.Kr. Byen står på Unescos Verdensarvliste på grunn av den artige arkitekturen og medinaen (gammel bydel eller gamlebyen).

– På bilturen ser vi noe utrolig – geiter i trærne! forteller Ane. Det er nesten så de må gni seg i øynene – vokser det geiter i trær? Nei da, men de spretter opp i et tre som heter Arganetre, som utrolig nok bare vokser i Marokko. Geitene elsker den olivenformede frukten, og gnafser i seg kjøttet med stor appetitt, mens kjernene faller ned på bakken. Der sankes de inn, blir knust og presset for å få ut oljen. Denne oljen kan i grunnen brukes til det meste, blant annet til mat, skjønnhetsprodukter og medisin – det fungerer visstnok også som afrodisiakum (for de som vil reise med enda flere barn ..;).

– Dette er en reise for de som ønsker å oppleve noe som er annerledes enn det vi er vandt med i Norge. Det er veldig mye å se over alt, mange inntrykk for både barn og voksne. I motsetning til Marrakech, som er pulserende og hektisk, er Essaouira fredeligere. En møteplass der vesten har møtt Afrika i århundrer – et handelssentrum med mye flott som kan friste noen og enhver. Her spiser man mye fisk, men man kan selvfølgelig få tak i pizza og pasta om det skulle være ønskelig, forteller Ane.

Alle barn – uansett kultur – liker å leke med sand og vann.

En slags Kardemomme by, ikke sant?

Det eneste som mangler i dette bidet er en palme, Tobias i tårnet, kanskje en løve som rusler rundt i gatene og Kasper, Jesper og Jonatan som går på røvertokt. Vel, palmer er det mye av i Marokko, løver finnes ikke, det står noen i Minareten (et høyt tårn tilknyttet en moské) og roper ut bønner, men det er definitivt ikke Tobias i tårnet – derimot en røver eller tre, kan man muligens møte på …

– Det er enklere å reise til Kristiansand Dyrepark og besøke Kardemomme byen der, enn å reise til Marokko og Essaouira, men for de familiene som liker det litt røft, annerledes og eksotisk, som ønsker å kjenne den marokkanske kulturen på kroppen, anbefaler jeg denne turen på det varmeste! Våre barn hadde det supert, og syntes det var en spennende og opplevelsesrik reise, sier Ane.

Les også Eventyrlige Marrakech.

God tur til Marokko!

– Hva er dine erfaringer med barn på reise til andre kulturer?

 

(foto: Ane og Rune)

2 Comments Post a comment
 1. Trine #

  Essaouira anbefales på det sterkeste – jeg var der med sønnen min på 7 år i februar, og vi hadde det så fint at vi forlenget oppholdet. Vi bodde på gjestehuset Dar al Bahar (Huset ved havet) og det var nydelig! Frokost på taket og gratis wifi nede i resepsjonen, og hvert rom har sitt navn og tema. Eneste jeg manglet der var leselys når poden hadde lagt seg – men det kan man jo ordne seg.
  Byen er spennende med krinkelkroker, gamle hus, autentisk kultur og en laaaaang strand – hvor der er kameler og quadbikes i den ene “enden” (er ikke enden, for bortenfor er det enda massevis av kilometer med strand der det er sigøynerfiskerlandsbyen bl.a.), og det fins masse bra og billige restauranter og bakere overalt.
  Gatene er for smale til biler, så hvis man skal noe sted med bagasje leier man en mann med tralle! Kjempepraktisk, og arti for ungene å sitte oppi. Menn med traller står klar på bussstasjonen (Supratours fra Marrakech f.eks. – det er en 3 timers tur i fin buss og matstopp på veien.)
  Når det gjelder spørsmålet ditt burde det kanskje vært omvendt: hvordan er vi voksne egentlig på reiser i fremmede kulturer? Barna takler alt like bra – de trenger bare en forklaring innimellom på hvorfor det er sånn i dette landet og annerledes i det landet vi kommer fra. :))

  May 24, 2012
  • admin #

   Hei Trine,

   og takk for at du deler dine erfaringer med oss! 🙂
   Veldig inspirerende skrevet og jeg tror du har helt rett – det er nok slik at barna takler det som er annerledes bedre enn vi tror, og noen ganger bedre enn oss voksne. En forklaring i ny og ne er sikkert lurt. 🙂

   Det kan virke som om dere hadde en fantastisk reise, og jeg vil tro at du har mange gode minner å dele med din sønn i år fremover.

   🙂 Mette

   June 4, 2012

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS