Skip to content

En kulturreise i Oslo

Vi gjorde som så mange andre i vår situasjon. Da barna ble født, flyttet vi ut av hovedstaden. 10 år er gått og nå reiser vi på besøk til vår barndoms by. De siste årene har det skjedd fantastiske ting med Oslo. For en flott storby det er i ferd med å bli!

Bli med på en kulturreise i Oslo!

Ekebergparken – et av Oslos mange utsiktspunkter, og et flott utgangspunkt for en rusletur utendørs. Det var rene 17. mai stemningen da vi besøkte skulpturparken en søndag. Mye rart å oppdage for nysgjerrige voksne og barn. Dessuten er det hyggelig service på Karlsborg Spiseforretning fra 1863. Betjeningen hjalp til slik at barnevognen kunne parkeres på glassverandaen – og det liker vi!

Det er fint å gå kveldstur her også. Skulpturene er opplyst og det er akkurat så skummelt at det kribler litt i magen.

Utsikt over Oslo fra Ekebergåsen. Da de startet å rive trafikkmaskinen, vurderte vi å invitere til folkefest med champagne. Det ble med tanken, men jeg klyper meg i armen for å være sikker – joda, den er borte!

Til venstre i bildet ser vi operaen og til høyre dukker det opp mange gøyale bygg i tur og orden. Hvilket liker du best?

Hva er det med Oslo som gjør at den skiller seg ut fra mange andre hovedsteder? Jeg synes byen ligger fint ved sjøen, omringet av skog som en lun og vakker ramme.

Her har vi flyttet oss ned til Operahuset og i bakgrunnen skimter vi et av Europas flotteste funkisbygg, Ekebergrestauranten. Det sto ferdig i 1929, og er virkelig verdt et besøk. En vakker og historisk bygning, der det serveres god mat.

I Den Norske Opera har de sang og danselek for de aller minste – Mini. Her vekkes interessen for Operaens magiske verden, og barna får synge og danse, veiledet av dyktige pedagoger. Dessuten er familieomvisning for barn i alderen 4 – 10 år, en fin anledning å bli kjent i operahuset. Jeg vil tro det kan være ganske spennende … eller er det bare de gamle operahusene som har spøkelser?

Her er i hvert fall noen små og søte snøfnugg fra Nøtteknekkeren.

Edvard Munch har 150 års jubileum i år. Hvorfor ikke beske Munchmuseet på Tøyen eller Nasjonalgalleriet ved Tullinløkka, og bestill en guidet tur for din familie. De er så flinke til å formidle og vekke barnas nysgjerrighet.

Bare tenk hvilke refleksjoner man kan gjøre om dette selvportrettet. Munch er blitt en eldre mann og har tegnet seg med ryggen mot vinduene.

Dette er vel noe vi alle lurer på:

Hvorfor har han valgt å tegne ørene røde?

Ørene er jo ganske tynne og hvis man har litt utstående ører, vil lyset treffe baksiden og resultere i at ørene lyser rødt. Jeg vil tro at lyset fra vinterlandskapet var ganske sterkt.

Mange barn får tegnevegring og slutter å tegne. De synes ikke det blir pent nok. Da kan det være fint å vise tegninger som dette og samtidig fortelle hvor mange penger det er verdt …

På søndager har Nasjonalmuseet omvisninger for familier med barn. Etter visningen finnes egne atelier der ungene får utfolde seg og være kreative. Se her for mer informasjon.

En kul(inarisk) reise langs Akerselven. Besøk Mathallen på en onsdag og lær hvordan man lager god og hjemmelaget barnemat. Deretter kan man vende nesen mot sentrum å rusle forbi litt annerledes kunstuttrykk som dette. Litt kraftige kost for noen, men absolutt med på å bringe inn litt humor i bybildet. Merk, en svane er ikke alltid det den utgjør seg for å være …

Vigelandsparken er verdens største skulpturpark utført av en enkelt kunstner. Parken er åpen døgnet rundt gjennom hele året og egner seg ypperlig til besøk med barn. Om sommeren – husk piknikkurv og teppe!

Den unike skulpturparken er Gustav Vigelands livsverk, men han fikk dessverre aldri se parken ferdigstilt. Det ble den først i 1949, noen år etter at han gikk bort.

Med barn i Vigelandsparken kan det komme mange spontane og interessante kommentarer … Å lære barna at de ikke skal ta på skulpturene er trist, men dessverre sant! Legg merke til Sinnataggens venstre hånd. Den er polert blank og detaljer er borte. Besøkende ønsker å bli fotografert, mens de holder han i hånden. Istedenfor å ta eller klatre på skulpturene – avslutt oppholdet med en real klatre- og lekeøkt, i det kjempestore klatrestativet til venstre for hovedinngangen.

Avslutt dagen med en teaterforestilling! Osloteatrene er kjempeflinke til alltid å ha noe som passer for en familie på tur.

Prikken over i’en er om man etter forestillingen kan rusle slitne, men fornøyde til et hotell. Ta et varmt bad, sovne i en deilig seng og våkne til ferdig frokost. Verdien av det, skal man ikke kimse av!

Er man lite kjent i Oslo er det supert å bruke en hotellsøkemotor for å kartlegge mulighetene. Vi bruker Trivago.no når vi er på tur. Finn området dere ønsker å bo og ring til hotellene med grønne smilefjes.

Etter en dag med mange inntrykk, vil vi rusle til rolige, men sentrale Skillebekk og Carlton Hotel Guldsmeden. ReiseMedBarn elsker denne lille, danske hotellkjeden, for maken til varm og deilig service skal man lete lenge etter.

Dette er bare et lite utvalg kultur for barnefamilier, men det finnes jo så mye, mye mer. Gjør det som passer best for din familie. Det er det aller viktigste …

Etterhvert vil det komme flere innlegg om Oslo.

Velkommen tilbake!

 

(foto: Kari Lunde, Nasjonalmuseet, Hotel Guldsmeden, Bymiljøetaten og Mette Skaland)

No comments yet

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS