Skip to content

Bilferie med barn

Å reise på bilferie med barn, kan være kjempegøy, ganske koselig og litt slitsomt. For å få en fin tur, er det lurt å gjøre litt forarbeid. Ved å lese denne artikkelen er du allerede på god vei i forberedelsene.

De som har kjørt bil med barn, vet at det er et spørsmål som aldri kan gjentas for ofte – og det lyder slik: ”Er det langt igjen?”. Vi har en sønn som kan stille det spørsmålet etter 7 km, og da er det godt å ha noen tanker om hvordan man løser det.

Skal man skal kjøre 62 mil på en dag, er det fint å kunne forflytte seg lengst mulig mellom raste-pausene. Vi pleier å legge inn et stopp ca. hver tredje time, og på en tur til Vestlandet og Volda gjør vi det omtrent slik:

Fra Oslo til is-spising i Lillehammer, videre til lekeplass på skolen i Vågå, et stopp med trampolinehopping og klatring ved bensinstasjon i Lom, etter tre skumle tuneller over Strynefjellet, må vi stoppe litt å se den fantastiske utsikten, derfra til Stryn og en tur innom Moods of Norway Outlet (det skal være gøy for oss voksne også!), en naturlig pause med svelespising på fergen fra Folkestad – og vips er vi fremme i Volda! Det tar ca. 10 timer!

Undersøk på Google og Google Maps hvor det er lurt å ha pause før dere skal på bilferie. Barnehager og skoler har gjerne lekeplasser man kan låne, bortsett fra i noen land da disse er inngjerdet og porten er låst.

 

 

Her er noen tips som gjør bilturen hyggeligere for alle:

 • Fyll bilen med gode lydbøker og musikk man tåler å høre 1000 ganger. Nå som guttene våre er blitt 10 og 12 år, hører vi på alt av Roald Dahl. Favorittene våre er ”Fasanjakten” og ”Georgs magiske medisin”. Vi har heldigvis ganske lik musikksmak, men vår eldste sønn vil i blant spille Skrillex på full guffe. Han får lov en liten stund. Da barna var yngre spilte vi sanger og musikk med for eksempel Maj Britt Andersen og Torbjørn Egner, samt lydbøker som ”Sjøormen Ruffen”.
 • Last inn alt av musikk og lydbøker på en iPod eller mp3 spiller før turen. Er det vanskelig, spør et teknisk geni om hjelp. Det er veldig gøy med en spiller som virker! Da kan barna høre på for eksempel 7 bind med Harry Potter, uten at det forstyrrer noen.
 • Arranger leker som å telle bilmerker og bilfarger, eller syng alle sanger man kan, tostemt og trestemt.
 • Den i familien som ikke blir bilsyk av å lese, får i oppdrag å stille spørsmål fra en quiz-bok.
 • Litt større barn kan få ansvar for kartlesing. Vår mellomste gutt var 8 år da han for første gang satt med nesen i en kartbok. Bare dobbeltsjekk innimellom, slik at dere ikke kjører for mange mil i feil retning.
 • I tillegg til underholdning, må man ha mat! Masse godt og sunt man kan kose seg med. Vi lar barna spise i bilen, men har mat som ikke lager alt for mye søl.
 • Knaskegulrøtter, reddiker og sukkererter er alltid med på våre bilturer – og en boks med Pringles. Og for de som baker, er boller og kaker perfekt til lange kjøreturer!
 • Til drikke har vi med vann, for det smaker også godt temperert.  Kaffe på termos er et must for oss voksne. Ingen ting er som lukten av varm kaffe. Det er mitt barndomsminne fra turer med mine foreldre. Jeg forbinder det med kos og hygge, og det håper jeg at barna mine vil også.
 • Tepper og puter kan gjøre alt mer behagelig.

Er vi på bilferie i utlandet, prøver vi å ha god tid. Innimellom må man komme seg fort frem, og da er motorveien et selvfølgelig valg. Etter mange bilturer gjennom årens løp, merker vi at alle blir i litt dårligere humør av å kjøre motorveier. Velger vi veier der det er noe å se på, blir vi gladere – enkelt og greit! Gode kart har merket av veier som er spesielt vakre, og det kan anbefales! Det tar kanskje litt lenger tid, men man har mer glede av turen. I Danmark heter slike veistrekninger Margueritruten. Kjører dere der, vil dere se Danmark fra sitt aller flotteste! Veiene er skiltet med bilde av en margeritt.

Her er vi på vei til Molsbjergene og kjører langs en margerittrute. Veien ble smalere og smalere, og tilslutt var det bare en liten traktorvei igjen. Der beitet hester og vi måtte ut å hilse på. En fin opplevelse! Dette hadde vi ikke sett om vi kjørte raskeste vei.

Vi reiste på lang biltur i fjor vår, og hadde tre barn i alderen 11, 8 og 0,9 år i baksetet. Kjøreturen gikk fra Barcelona til Kiel og derfra tok vi båten hjem til Norge. Vi kjørte ikke den raskeste veien, men valgte å kjøre mot Provence for litt lavendel og solsikker, deretter til Ardèche og den spektakulære Pont d’Arc. Vi kjørte videre til vinhovedstaden i Bourgogne – Beaune, som er omringet av åkre med vinranker, og det er et vakkert syn, før vi i 42 ℃ kjørte nordover til Paris. Der ble vi noen dager, før vi reiste til Brussel for å spise verdens beste Pommes Frites, belgiske vafler og annen god mat. Fra Belgia vendte vi nesen mot Norge, og kjørte motorveier gjennom Nederland og Tyskland.

I ettertid har vår eldste sønn uttalt at ett av hans beste minner fra turen – da må jeg tilføye at vi var i badeland, på toppen av Eiffel Tårnet, badet i sjøen, kjørte go-kart, osv. – var å sitte å se ut av bilvinduet mens vi kjørte. Se på landskapet som endret karakter fra syd til nord – samtidig som han hørte på Harry Potter – 7 bind.

 

Vi reiste på noen turer da jeg var liten. Jeg har et minne om å sitte i baksetet og kikke på trærne som suste forbi, mens ABBA sang fra kassettspilleren. Fremdeles kan jeg kjenne igjen den gode følelsen, når jeg hører de sangene. Lurer på hva som vil vekke slike følelser hos våre barn når de blir voksne? Kanskje Coldplay, Harry Potter eller Skrillex …

Lykke til og god bilferie!

 

 

 

 

 

 

 

 

(foto: Mette Skaland)

9 Comments Post a comment
 1. Trine Swensen #

  Hei.
  Så gøy å få tips om bilruter i Eurpa. Har lyst til å reise på bilfeire med barna. Hvordan overnatter dere? Hva ligger prisene på?
  Hilsen Trine

  July 4, 2012
  • Mette #

   Hei Trine 🙂
   Fint du liker tips om bilturer, for det vil nok komme fler! 😉
   Da vi reiste fra Spania og en god omvei gjennom Frankrike, satt jeg med en kartbok og Alstair Sawday’s bok om Bed & Breakfast på fanget. Det er en god bok og ha med på biltur, og jeg vet han har skrevet om Irland, England, Italia, Spania og Portugal også.
   Vi liker godt å bo på B&B, da det som oftest har en personlig “touch” og er litt mer uforutsigbart – på en positivt måte. Det er god standard og prisen varierer litt, men vi betalte ca. 1000 – 1500 kr natten for en familie på fem i Frankrike.
   Vi reiser på ny biltur snart og velger å følge tipsene til Sawday denne gangen også.
   Min drøm er å ta familien med på biltur langs Romantische Strasse – fra Würzburg til Füssen i syd-Tyskland. Det er en drøm med middelalderbyer på rekke og rad. Kjør av autobanen og opplev Tyskland fra sitt aller beste, videre en liten svipptur innom Østerrike og Sveits, til man kjører ned mot Italia og fantastiske Comosjøen.
   Glemte jeg noe?.. 😉
   God biltur fra meg!
   Mette

   July 14, 2012
 2. Magnhild #

  I Sverige merker de også de pittoreske veiene sine med prestekrageskilt….. Tar litt lengre tid- men er helt klart verdt det!

  July 4, 2012
  • Mette #

   Det synes jeg og! 🙂
   Mette

   July 9, 2012
 3. Hei,
  vi skal reise med bil til frankrike i sommer. Vi skal innom litt ulike plasser på veien og planen er å ende sør i frankrike og være der ca 10 dager før vi reiser hjem igjen. Hvordan vil du anbefale å bo med 3 barn?
  Tusen takk!

  April 15, 2013
  • Mette #

   Hei Trude
   Det jeg kan si med en gang, er at dere kommer til å få en fantastisk ferie!
   Jeg antar dere ønsker å oppleve noe annet enn kjedehoteller, når dere velger en tur som dette. Her er noen tips jeg kan gi av egen erfaring:

   🙂 Vi anbefaler på det varmeste å prøve Bed & Breakfast. Et supert overnattingsted, med god standard og mer autentisk enn hotell. Vi har hatt noen fantastiske menneskemøter på B&B, jeg aldri har opplevd på andre overnattingssteder. På et gammelt slott fikk vi servert middag ved et langbord, som resulterte i at vi måtte snakke med de andre gjestene. Umiddelbart litt rart, men etter en stund (og litt vin til maten), gikk samtalene på kryss og tvers over bordet. Vi delte bord med den tidligere Warner Bros sjefen, som hadde Harry Potter filmene på sin CV, en designer for H&M , en operasangerinne og et herlig engelsk par, med deres to barn.
   🙂 Det kan være lurt å eie boken om anbefalte B&B i Frankrike, skrevet av Alastair Sawdays. Han har også en nettside. Det er ikke alle overnattingsteder som vil ha barnefamilier på besøk, derfor er det greit å luke ut slike steder i forkant.
   🙂 Vil dere unngå ”kriser”, kan dere booke alt klart på forhånd. Hvis dere vil ha det litt åpent, kanskje dere velger en annen vei, eller ønsker å bli lenger på et sted, bør dere booke neste overnatting dagen i forveien. Er man uheldig kan man oppleve at det er fullbooket over alt. Vi kom til Fontainebleau en ettermiddag, da det tilfeldigvis var klatrefestival i byen – og vi fant ingen ledige overnattingsteder.
   🙂 Sørg for å ha nok drikke og mat i bilen før dere begir dere ut på ukjente veier. Langs motorveien i Frankrike, har de supre bensinstasjoner med alt fra espresso og sjokolade-croissanter, til oppskåret frukt og buffet med salat. På småveier kan det være langt mellom butikker og bensinstasjoner.
   Les artikkelen over om å reise på bilferie med barn. Kanskje du får flere nyttige tips der.
   Fikk du svar på det du lurte på?
   🙂 Mette

   April 15, 2013
 4. Linn Kolstad #

  Hei! Når du skriver at dere kjørte fra Barcelona til Norge, kjørte dere leiebil? Eller kjørte dere tur/retur med egen bil?
  Har en gutt på et halvt år nå, men kunne gjerne tenke meg en bilferie til neste sommer. Tenker det må planlegges godt, så vi rekker det nok ikke i år 🙂

  June 10, 2013
  • Mette #

   Hei Linn 🙂
   Vi heldige å ha en farfar (min svigerfar) av den positive og uredde sorten. For å være helt nøyaktig, reiste vi med fly til Barcelona og der leide vi bil for tre uker.
   Farfar tok med seg en kamerat og vår bil fra Norge til spania. Der byttet vi bil – de kjørte leiebilen tilbake til flyplassen og reiste hjem med fly. Vi fortsatte vår reise nordover i egen bil.
   Jeg skal skrive om turen på ReiseMedBarn. Følg med! Kanskje dere kan få noen tips.
   Lykke til med planleggingen! 🙂
   Mette

   June 10, 2013

Trackbacks & Pingbacks

 1. Førjulstur til Bergen | Reise med barn

Leave a Reply

You may use basic HTML in your comments. Your email address will not be published.

Subscribe to this comment feed via RSS